К. Каракачанов: Оптимист съм за заплатите на армията

Дипломите на хора, завършили в чужбина, трябва да бъдат лицензирани от министерството на образованието

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че все повече е оптимист по отношение на увеличение на заплатите в сектора. Той уточни, че идеята му е да има диференциация в увеличението на заплатите в отбраната – максималното увеличение да бъде за хората, които изпълняват оперативни бойни функции. Според него трябва да се стимулира максимално войнишкият, сержантският и младши офицерският състав – там, където е най-големият недокомплект.

„Трябва да забраним финансирането на религиозните общности, организации и вероизповедания от чужбина“, заяви вицепремиерът в отговор на въпрос. Така според него ще се ограничи и финансирането на радикални елементи. Друга мярка трябва да бъде лицензирането на Висшия мюсюлмански институт в България и кадрите, които се готвят за мюсюлманското вероизповедание в България, да се обучават по програма, одобрена и контролирана от министерството на образованието.

Според Каракачанов дипломите на хора, завършили в чужбина, трябва да бъдат лицензирани от министерството на образованието, а не да бъдат назначавани за имами само от главното мюфтийство. „Никакви чужди граждани не трябва да се допускат да проповядват каквато и да е религия в България“, допълни той. Вицепремиерът планира през октомври да организира форум, на който въпросът да се дискутира с представители на прокуратурата, специалните служби, МВР.

По отношение на казуса с „Емко“ Каракачанов заяви, че дължимите суми към Министерството на отбраната са над 1.2 млн. лв., а с лихвите може би са над 2 млн. лв. Основният проблем по думите му е, че подобни фирми купуват военна продукция, но нямат лицензирани складове, в които да я съхраняват. Затова използват складовете на министерството без да плащат наем. „Тази порочна практика трябва да бъде спряна“, смята Каракачанов. Един от вариантите по думите му е складове на министерството с отпаднала необходимост да бъдат продадени на подобни фирми, които да ги ремонтират и лицензират. Друг вариант е фирмите да си купят терени и да изградят складове.

Във връзка с идеята на БСП да бъде закрита Комисията по досиетата, Каракачанов коментира, че Комисията вече е излишна. „Бюджетът ѝ е над 3 млн. лв., а в същото време държавният исторически архив, за който аз отговарям, няма къде да си слага документите, защото покривите текат. Крайно време е да затворим тази страница, каза Каракачанов. Който се интересува, може в наличните архиви да отиде и да чете“, смята той.