В. Колева: Над 40 000 деца годишно участват в програмите на ММС за развитие на масовия спорт

България приветства препоръките и заключенията на Съвета на ЕС в областта на развитието и популяризирането на масовия спорт

Всяка година в програмите на ММС за развитие на масовия спорт участват над 40 000 деца, заяви заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева по време на Международната конференция European everyday of sport. Събитието се провежда в Дома на Европа в София и промотира Европейската седмица на спорта #BeActive (23-30 септември) сред гражданите на ЕС със специален фокус върху младите хора, предаде пресслужбата на ММС.

Заместник-министър Колева участва в конференцията и запозна гостите с успешните практики и политики на ММС за популяризиране на масовия спорт като инструмент за подобряване на физическото състояние на гражданите на ЕС и за популяризиране на европейските ценности.

„България приветства препоръките и заключенията на Съвета на ЕС в областта на развитието и популяризирането на масовия спорт. Това е водещ приоритет в държавната политика в областта на спорта и в управлевленската програма на правителството до 2021 г. Водената от нас политика е в унисон с препоръките на Работната група на високо ниво на Европейската комисия за масовия спорт“, заяви Ваня Колева.

Тя посочи конкретни примери за предприетите от ММС дейности съгласно препоръките и заключенията на Съвета на ЕС в развитието на спорта за всички. Заместник-министърът даде пример със законодателните изменения, предприети за насърчаване на спортната дейност в системата на българското образование. „В рамките на миналия мандат работихме усилено да направим изменения в Закона за предучилищното и училищното образование“, каза Ваня Колева. Промените дават възможност треньори с професионална квалификация по определен вид спорт да водят третия час за седмицата по физическо възпитание в учебната програма, както и преподаватели по физическо възпитание да водят заниманията на учениците от 1-и до 4-и клас.

Заместник-министърът припомни, че един от основните приоритети в управленската програма на правителството за този мандат е подобряването на спортната инфраструктура в системата на образованието. Резултатите от направено преди две години съвместно проучване на ММС и МОН показват, че близо 30% от българските училища не разполагат с физкултурни салони.

„Този проблем съществува близо 30 години, но ви уверявам, че е в центъра на нашата програма и ние сме първите, които осигуриха финансов ресурс за неговото разрешаване“, коментира Ваня Колева.

Тя акцентира и върху различните прояви и програми на ММС, които осигуряват условия за спортуване, пълноценна почивка и социална интеграция на хората. Сред тях са новите програми за масов спорт „Тенисът – спорт за всички“, „Децата и спортния клуб“, „Голфът – спорт без граници“, „Децата и бадминтона“, „Програма за развитие на детската атлетика в България“. Разширява се обхватът на вече съществуващите програми „Научи се да караш ски“, „Научи се да плуваш“, „Спорт за учащи“, „Спорт за деца в детските градини“, „Спорт за учащи в риск“. Над 40 000 деца годишно спортуват по програмите на ММС и броят им все повече се увеличава.

Ваня Колева обърна внимание и върху Програмата за спорт за хора с увреждания, която ММС администрира. „Искахме да променим изцяло политиката за хората с увреждания и въведохме едно ново направление за спорт в свободното време на хора с увреждания. „По този начин даваме възможност на тези хора не само да имат възможност да практикуват спорт за високи резултати, но и да се включат много повече хора с увреждания в масовия спорт. Успяхме да финансираме и спортни федерации, които също се занимават с хора с увреждания и направихме за тях спорта много по-достъпен“, заяви заместник-министърът.

Във връзка с препоръката на Съвета на ЕС за широко популяризиране на здравословния начин на живот чрез системни занимания с физически упражнения и спорт, Ваня Колева акцентира върху Европейската седмица на спорта #BeActive (23-30 септември). Тя се организира от ММС за трета поредна година у нас и включва събития в девет големи градове с цел стимулиране на физическата активност. Кампанията бе открита на 23 септември с голямо спортно изложение в София, на което децата участваха в различни дейности, за да си изберат спорт и да се запознаят с условията за активни занимания.

„Много повече хора, организации и клубове се включват в Европейската седмица на спорта всяка следваща година. Федерациите вече виждат резултата от тази кампания и усещат възможността да привлекат много повече хора за своите спортове. Планираме да направим заключителна среща с федерациите, за да обсъдим с тях бъдещи съвместни инициативи и да чуем тяхното мнение дали кампанията е изпълнила своя замисъл“, заяви Ваня Колева.

Тя приветства и включването на Международната конференция European everyday of sport в официалната програма на Европейската седмица на спорта #BeActive. Заместник-министърът поздрави Асоциацията за развитие на българския спорт и нейния председател Йоанна Дочевска за популяризирането на масовия спорт в България. Асоциацията е координатор на проекта European everyday of sport.

Старт на дебатите в конференцията даде ръководителят на Представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев. В дискусиите се включиха над 120 участници и партньори по проекта от България, Хърватия, Унгария, Италия, Литва, Полша и Словакия. Приветствия към тях отправиха заместник-министърът на Българското председателство на съвета на ЕС Моника Панайотова и парламентарният секретар на Министерството на образованието и науката Йорданка Петрова. В конференцията се включиха директорът на дирекция „Иновации, международно сътрудничество и спорт“ на Европейската комисия Антоанета Ангелова-Кръстева и зам.-ректорът на Националната спортна академия проф. Татяна Янчева.