Ден за размисъл в Каталуния

Активистите са започнали и да окупират училищата, където ще бъдат разположени изборните секции

Десетки хиляди сепаратисти в Каталуния се събраха в последния протест преди планирания референдум за независимост от Испания, който трябва да се проведе днес, 1 октомври, съобщи БиБиСи.

Активистите са започнали и да окупират училищата, където ще бъдат разположени изборните секции. Сепаратистите възнамеряват да останат в училищата до края на самия вот, за да са сигурни, че урните ще се напълнят.

Голяма част от училищата ще бъдат отворени, въпреки почивните дни. Това става по инициатива на родители и ученици, които са организирали интересни събития, за да може заведенията да останат отворени. Припомняме, че Върховният съд на Каталуния нареди училищата да бъдат затворени.

 По повод вота в Каталуния днес е обявен ден за размисъл.

 Вчера стана ясно, че от Google са блокирали приложение, информиращо избирателите за местата на изборните секции. Потребителите вече не могат да заредят приложението, но тези, които са го направили по-рано, могат да го използват и след блокирането.

Припомняме и че преди ден колони от трактори с флага на каталунската независимост тръгнаха към регионалните градове в Каталуния, за да защитят референдума утре. Те подкрепиха многочислените протести в целия район.

 По непотвърдена информация снощи в Бареселона са се събрали около 100 000 души, изразяващи волята си за независимост от Испания.

 Въпреки всичко това властите в Испания продължават да са категорични, че референдум в Каталуния няма да се провежда.