В туристическите зони в Балчик ще могат да се отглеждат само домашни любимци

Ограничението обхваща и крайморския район в село Кранево

В туристическите зони в община Балчик ще могат да се отглеждат само животни - домашни любимци. По крайбрежната алея "Дамбата" и в цялата приморска част, както и в центъра на Балчик, стопаните ще могат да притежават само папагали, канарчета, рибки, хамстери и други подобни, гласи новата общинска наредба за отглеждане на селскостопански животни, която общинският съвет вече утвърди. Ограничението обхваща и крайморския район в село Кранево. Обитаващите вилната зона край Балчик освен декоративни животни могат да отглеждат и до петнайсет възрастни птици и няколко зайкини заедно с приплодите им, според новите разпоредби.
Освен в определените зони новата общинска наредба забранява отглеждането на селскостопански животни в имоти, които граничат или са на отстояние от петдесет метра от хотели, мотели, почивни станции, вили, бунгала, ресторанти, плажове и други туристически обекти. Ограничението обхваща и имоти, които са в близост до културни институти, защитени местности и природни забележителности.
Общината ще санкционира нарушителите с глоба до 500 лева, а юридическите лица и едноличните търговци ще търпят имуществена санкция до 3000 лева. При повторно нарушение санкцията се удвоява, посочват от общината.