Новият Висш съдебен съвет встъпи в длъжност

Членове на новия ВСС смятат, че ако президентът върне избора за председател на ВАС, процедурата трябва да започне отначало

Част от членовете на новия Висш съдебен съвет /ВСС/ смятат, че ако президентът върне избора за председател на Върховния административен съд /ВАС/, процедурата трябва да започне от самото начало. Това е мнението на Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров. Те смятат, че в този случай изборът за председател на ВАС трябва да започне от издигането на нови кандидатури, а не изборът да бъде само прегласуван, съобщава БТА.
На противоположно мнение е колегата им Боян Магдалинчев, който смята, че е достатъчно новият състав на съвета да прегласува двамата кандидати - Соня Янкулова и Георги Чолаков.
Новите членове на ВСС встъпиха в длъжност днес.
И тримата обаче се обединиха зад това, че не трябва да се допуска разделяне на съвета на групички или на лобита - така, както се случи с предишния състав.
Хората очакват почтеност, справедливост и безпристрастност, каза по време на официалната церемония правосъдният министър Цецка Цачева. И продължи, че най-важно е да се върне доверието на хората в правораздаването. Тя подчерта, че не разбира личните нападки, защото оставяли горчив привкус на нещо незряло.
Заместник-председателят на НС Явор Нотев призова новите членове на съвета да не се поддават на икономическо и политическо влияние.
Първото заседание на пленума на новия ВСС е днес в 15.00 часа. Очаква се да бъде избран представляващ съвета.