Национален фермерски пазар събира производители от цялата страна

В Добрич стоките ще се продават на 5 октомври, четвъртък, от 10.00 до 15.00 часа пред часовниковата кула в АЕМО „Стария Добрич”

За четвърта поредна година, този път от 3 до 8 октомври, ще се проведе станалият вече традиционен Фест на фермерските пазари, който дава възможност на всеки да се срещне лично с производителите и да опита най-доброто от изобилната есенна реколта.

 Събитието се организира в сътрудничество между Столична община, Пазари Юг ЕАД, Пазари Изток ЕАД, Пазари Възраждане ЕАД, Район Банкя към Столична община, Община Хасково, Община град Добрич и Кооперация Хранкооп - София. Пазари Юг и Хранкооп – София от 3 години организират събития от този мащаб в парка Заимов и зад храм-паметника Св. Александър Невски.

 

Всяка есен пазарите са повече от предходната година. Този път те са 8 и освен на 5 места в София, празнични пазари ще има и в Банкя, Хасково и Добрич - общини, които разбират своята ключова роля за развитието на местните производителски пазари.

Началото е на 3 октомври (вторник) в Бизнес парк София, а финалът ще бъде на 8 октомври (неделя) в парка Заимов, в пространството пред театър София, където ще се проведе Националният фермерски пазар. Там се очаква да се представят над 100 малки производители с екологично чиста храна, творци и занаятчии с изделия от естествени материали.

 

Женският пазар в София е новото място, на което стъпва Кооперация Хранкооп - София – пазар с над 140-годишна история и мултикултурен облик, превърнал го в своеобразен символ на толерантността. На 5 октомври (четвъртък) за първи път на Женския пазар пред фонтаните на ул. Цар Самуил 90 от 10 до 14 ч. ще има фермерски пазар. От 11 до 14 ч. в галерия „Сердика”, част от Пазари Възраждане ЕАД ще се проведе и курс по пермакултурно земеделие, с лектор Даниел Димов – млад производител с международен опит в този тип земеделие. С този курс Кооперация Хранкооп - София и Пазари Възраждане ЕАД ще поставят началото на серия от обучения, които ще се провеждат на Женския пазар.

 

Отдавнашно желание на организаторите да представят по още по-атрактивен начин качествената българска продукция среща новаторския дух на популярен столичен бар. Екипът на коктейл бар Спутник подава ръка на българското земеделие и в неделния ден в парка посетителите ще могат да опитат първите у нас коктейли с фермерски продукти. Ще има арт и занаятчийска зона, детски кът, кулинарни демонстрации и дегустации, творчески работилници, рисуване с къна, жива музика и чудесна атмосфера, както всяка година.

 

Почитателите на чистата храна, отгледана с грижа към природата и хората могат да посетят Фермерски пазари Хранкооп

3.10.2017 г. 12-17 ч.  гр. София, Бизнес парк София, на посетителския паркинг до сграда 10

4.10.2017 г.  15-19 ч.  гр. София, пазар Иван Вазов – до колелото на трамваите

5.10.2017 г.  10-14 ч. гр. София, Женски пазар, пред фонтаните на ул. Цар Самуил 90

5.10.2017 г.  10-15 ч. гр. Добрич - пред часовниковата кула в АЕМО „Стария Добрич”

6.10.2017 г.  16-19 ч.  гр. Хасково, на пл. Свобода

7.10.2017 г.  10-14 ч.  гр. София, пазар Римската стена, около стената

7.10.2017 г.  10-14 ч.  гр. Банкя, на пешеходната зона до кулата с часовника

8.10.2017 г. 11-19 ч. гр. София, парк Заимов, пространството пред театър София – Национален фермерски пазар