Българската общност в Молдова ще има народен представител

Илияна Йотова: Амбицията на нашия президентски екип е реална политика за българите в чужбина

За първи път българската общност в Република Молдова ще има народен представител. Това потвърдиха по време на разговорите с вицепрезидента Илияна Йотова министър – председателят на Молдова Павел Филип и господин Юрие Лянка – заместник-председател на молдовския парламент. Област Тараклия ще бъде като отделен избирателен район в предстоящите избори през 2018 година. Районът е известен като най-големия, в който има компактно население с български произход. Законовата промяна ще даде възможност на парламентарните избори в Молдова район Тараклия да излъчи собствен представител в парламента.
 
Илияна Йотова подчерта, че на всяка цена трябва да бъдат запазени всички права за изучаване на български език във всички молдовски училища от 1-ви до 12-ти клас. “За нас е от огромна важност да се гарантира съществуването на училищата, дори и в малките населени места, защото това е гаранция за запазването на българската общност, заяви Илияна Йотова. “В България затварянето на училища доведе до обезлюдяване на цели региони и българите в Тараклия трябва да бъдат спокойни, че няма да се случи това”.
 
Министър-председателят и представителите на парламента потвърдиха гаранциите, дадени от президента Игор Додон за българската общност и изучаването на българския език. От своя страна те поискаха подкрепа от България в продължаването на процеса си на интегриране към Европейския съюз. С вицепрезидента на Република България бяха обсъдени и перспективите пред Молдова в рамките на Източното партньорство в контекста на предстоящото Българско председателство на Европейския съюз.
 
За мен работата с българите в чужбина е държавна политика към всички, които икономически, политически или исторически са се оказали извън територията на страната. Имам амбицията да превърна изпълнението на функциите си в нещо повече от официални визити. Това каза днес Илияна Йотова на официалното откриване на ХIII-та Световна среща на българските медии, която се провежда под патронажа на вицепрезидента в Кишинев, Молдова.  Събитието, организирано от Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии, е на тема "Политики на близостта"  и продължава до 8-ми октомври.
 
Според вицепрезидента политиката не бива да бъде „за“ българите в чужбина, а „заедно“ с българите в чужбина за България. „Съхранението и развитието на българските общности в целия свят не е само тяхна задача, а национална. Амбицията на нашия президентски екип е реална политика за българите в чужбина. Не приемам да изпълнявам само формално възложените ми по Конституция правомощия”, каза Илияна Йотова. „Не искам повече работа на парче, не е достатъчна нито само емоцията на носталгията, нито рутината на създадените практики“, допълни вицепрезидентът.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен