Възстановяват лиценса на "Емко"

Връщането на лиценза бе отлагано няколко пъти с мотива, че все още има неотстранени нередности

Междуведомственият съвет взе единодушно решение за възстановяване на спрения лиценз на „Емко“. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„От полицията  е констатирано, че са отстранени нередностите, които имат пряка опасност към населението и работниците в дружеството. Разбира се, има и предписания, които дружеството трябва и съм сигурен, че ще изпълнят. Те ме увериха в разговор, че работят 24 часа за отстраняване на тези нередности. Но те в никакъв случай не са свързани с пряка опасност за населението и работниците“, заяви Караниколов.

„Следствие на това от полицията предлагат да бъда възстановен лицензът. Докладът е повече от 30 страници и днес вече беше разгледан. Беше взето единодушно решение от целия Междуведомствен съвет за възстановяване на спрения лиценз на дружеството „Емко“, каза още той.

Министърът припомни, че във връзка с казуса „Емко“ и не само тече цялостна проверка  в повечето от дружествата във Военно-промишления комплекс и добави, че там, където още не е извършена, ще се извърши.

Тази сутрин работници от Монтана и Трявна се запътиха към София с намерение да протестират от 14 часа на на площад "Независимост". Освен че настояват за възстановяването на лиценза на завода, оръжейниците от "Емко" искат да бъде решен и въпросът с блокираната на пристанище Бургас вече произведена продукция, както и проблемът с договорите между предприятието и търговската компания "Кинтекс". Затова и най-вероятно възстановяването на спрения лиценз няма да спре протеста на работниците.