Е. Караниколов проведе среща с представители на "Емко"

Стотици работници от "Емко" протестираха пред МС

Стотици работници на оръжейната фирма "Емко" протестираха пред Министерския съвет с искане да й бъде върнат отнетия лиценз, предаде БНТ. На извънредна среща в МС министърът на икономиката Емил Караниколов обеща на протестиращите да изиска от МВР по-бързо доклада от проверките в складовете на фирмата, на базата на който трябва да се реши за лиценза на "Емко".

Вече над два месеца продължава сагата с лиценза на фирмата, след като в края на юли Междуведомственият съвет по отбранителната индустрия отне разрешителното на "Емко" заради неспазени противопожарни изисквания при съхранението на боеприпаси. Оттогава поръчки за милиони на фирмата не могат да бъдат доставени в чужбина.

Протестиращите днес от заводите в Трявна и Монтана заявиха, че ако лицензът на фирмата не бъде възстановен, хората ще останат без работа и без алтернатива. В своя позиция от "ВМЗ Сопот", които поеха част от поръчките на "Емко", заявиха, че подкрепят действията на държавата за премахване на посредниците при търговските сделки с военна продукция.

"Ще разговарям с МВР да получим своевремнно по-бързо информацията. Конкретният ми ангажимент към всички е, че ако в констатациите няма нещо, което да застрашава живота и безопасността на населението и на работниците, аз лично веднага ще искам да се върне действието на спрения лиценз за внос и износ", обеща министър Караниколов.

"Аз мисля, че направихме положителна крачка, крачка към диалог, което отдавна искаме. И ако диалогът продължи, аз продължавам да храня надежди, че всякакъв вид проблем между нас, българското правителство ще бъде решен. Ние хората си, каквото и да ни струва, ще оттеглим от протестни действия в момента, в който започнат обективните действия и спрямо нас. Надявам се на думата на един български министър", коментира директор на "Емко" в Трявна, Славчо Димиев.