В Североизточна България най-много повтарящи клас ученици има в Добричко

Ниските оценки и отсъствията на учениците се дължат на проблеми в семейството

В Североизточна България най-много повтарящи класа ученици има в област Добрич, съобщи днес във Варна Албена Бонева, председател на фондация "Ръка за помощ", автор на проучване и анализ за проблемите на децата в района. Изследването е направено през май тази година. Обхванати са областите Варна, Шумен, Добрич и Търговище, съобщава БТА.
Големият проблем на тази част на страната са диспропорциите между отделните общини и региони, посочи Бонева. Тя уточни, че на много места децата срещат трудности с достъпа си до училище и до лекарска помощ. В сферата на правосъдието в Североизточна България все още няма осигурени достатъчно от т.нар. сини стаи, където децата могат да бъдат разпитвани в подходяща обстановка.
Учебните заведения са концентрирани в областните градове, като броят на професионалните гимназии намалява, очерта като проблем Бонева. По думите й социалните работници срещат трудности в работата си с децата в риск и техните семейства, тъй като не разполагат с достатъчно средства и не са мобилни. Като проблем Бонева посочи и това, че в повечето от областите не са осигурени достатъчно голям набор от социални услуги за деца.
Много често ниските оценки и отсъствията на учениците се дължат на проблеми в семейството, каза още Бонева. Тя посочи, че в училищата няма достатъчно психолози и социални работници, които би следвало освен с децата да се занимават активно и с родителите им.