Л. Павлова сключи споразумение за партньорство с АИКБ

По-рано Павлова сключи споразумение и с КРИБ

Министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев подписаха споразумение за партньорство днес, предаде пресслужбата на Министерството по европредседателството.

Документът дава възможност на членовете на Асоциацията активно се включат в процеса на подготовка за ротационното Българското председателство на Съвета на ЕС, което ще се проведе у нас догодина. Асоциацията на индустриалния капитал в България е една от четирите представени на национално равнище работодателски организации, обединяваща над 10 000 индустриални предприятия в страната и 80 браншови камари.

И двете страни се обединиха около становището, че Споразумението е израз на реалното сътрудничество между държавата и предприемачите у нас за подготовката и осъществяването на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Споразумението отчита необходимостта от активното участие на българския бизнес в тези дейности, както и факта, че българските производители и доставчици, и предлаганите от тях стоки и услуги ще популяризират най-добре страната като домакин сред останалите европейски държави.

В подписания документ АИКБ приема да посредничи за спонсорирането на стоки или услуги в обхвата на Председателството. Предметът и условията на всяко спонсорство ще се уреждат с двустранни договори между Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и юридическите лица  – членове на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Заявленията с предлаганите стоки или услуги, предмет на спонсорството, ще се подават до Министерството чрез АИКБ.

Спонсорството или поканата за партньорство към бизнес-организациите е практика, въведена още с първите председателства. В тази връзка Васил Велев посочи, че отговорният бизнес, представляван от Асоциацията на индустриалния капитал в България, винаги ще подкрепя българското правителство, когато става дума за промотиране на българските продукти и за отстояване на националния интерес.  Министър Павлова благодари на българските производители за подкрепата.

Спонсорството от членове на АИКБ ще се осъществява при спазването на принципите на публичност, прозрачност, равнопоставеност и конкуренция, в съответствие с изискванията на нашето законодателство и на общите политики, провеждани от Европейския съюз, е записано в споразумението. Изрично е упоменато, че спонсорите на Председателството не получават търговско предимство и че правителството не изразява предпочитания към отделни производители и доставчици.

Първото споразумение за партньорство, което сключи министър Павлова, бе с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).