Павлова: Искаме да участваме активно в реформирането на Шенген

Българският министър получи подкрепата на румънския й колега, министъра по европейските въпроси на Румъния Виктор Негреску

Искаме да участваме активно в реформирането на Шенген. България е изпълнила всички технически изисквания за присъединяването към еврозоната и отлагането би било несправедливо. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова по време на дискусия със студенти за бъдещето на двете страни в Шенген, която се проведе след лекцията й в Националното училище по политически и административни науки в Букурещ, съобщи Дирекция "Комуникация и пресцентър" на министервството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018.
 Лекцията бе на тема "Първото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018 - приоритети и предизвикателства". 
Българският министър получи подкрепата на румънския й колега, министъра по европейските въпроси на Румъния Виктор Негреску, който също се включи в дискусията за бъдещето на Европа със студентите. 


Седем години изпълняваме техническите критерии за Шенген, службите ни са екипирани с най-съвременна техника и границите ни са едни от най-защитените, каза той и покани европейски политици да проверят как страните ни защитават интересите на съюза.
   Много години сме съседи, имаме добро сътрудничество, но сега повече от всякога трябва да сме обединени и да защитаваме общите си приоритети, каза министър Павлова пред студентите. Имаме мостовете между хората, сега трябва да изградим и мостовете между държавите, отбеляза тя и запозна студентите с девиза на Българското председателство "Съединението прави силата" . Тя запозна студентите с приоритетите на нашето председателство и амбицията ни Западните Балкани да получат ясна европейска перспектива. 
Министърът се спря и на бъдещите общи приоритети на България и Румъния като запазване на  кохезионната политика за по-бедните страни и възможностите за развитието на Дунавското и Черноморското сътрудничество. 


Преди лекцията министър Павлова разговаря с ректора на Националното училище по политически и административни науки проф. Ремус Прокопие. Те се договориха да инициират широка балканска среща, посветена на възможностите за сътрудничество между балканските университети. Преподавателят отбеляза, че имат студенти от цял свят, включително от Африка, Близкия изток, Китай и Русия, но нямат студенти от България, Сърбия или Гърция, страни, които са на ръка разстояние едни от други. "Важно е да говорим помежду си, важно е да действаме заедно", каза проф. Ремус Прокопие.
 Министър Павлова е на посещение в Румъния за участие в шестото издание на "Букурещкия форум 2017" - едно от най-престижните събития в календара на румънската столица. Тя е поканена като специален гост-лектор в панела "Възвръщайки темпото си - Европа гледа напред". Дискусията с участието на българският министър за Българското председателство днес следобед се очаква да засегне икономическите и политическите тенденции на национално, регионално и международно ниво.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"