П. Москов: За дълговете на болниците решението е политическо

Държавата трябва да влезе и в ролята си на собственик на болници и да започне да ги ремонтира

Дълговете на болниците са системен проблем и решението е политическо – Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да сключва договори избирателно, а не с всяка болница, която се пръкне. В момента няма политическа воля, има лобизъм. Това обяви в ефира на бТВ д-р Петър Москов, който беше министър на здравеопазването във втория кабинет на Бойко Борисов. Той се е върнал на работа в болница „Св. Анна”.

Според Москов държавата трябва да влезе и в ролята си на собственик на болници и да започне да ги ремонтира, както ремонтира републиканските пътища. "Не може за ремонти да се плаща от вноските ни в касата", коментира лекарят. Той смята, че държавните и общински лечебни заведения трябва да престанат да са търговски дружества.

"Москов не смята, че въведените по негово време пръстови отпечатъци в болниците са грешка. Решението за въвеждането им беше отменено от съда. Идеята на управляващите сега е да се въведе здравна карта, което ще е по-скъпо и може пак да бъде отменено от съда", допълни той.

Относно турските ваксини, за които го разследват, Петър Москов каза, че спи спокойно, защото знае, че е защитил обществения интерес.