Д-р Н. Владов: Трябва да подобрим здравната си култура

Общество

09-10-2017, 08:49

Снимка:

bnt/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бисер Петков: Нараства броят на здравноосигурените лица

Проблемът в липсата на донори се свежда до лоша организация в донорските бази и откриването на донори на място

В ефира на БНТ проф. д-р Никола Владов, д.м.н. Началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във Военномедицинската академия в София заяви, че има нужда да се създаде здравна култура у българите, като се започне от най-ранна детска възраст, за да разберат, че е важно да се правят редовни здравни прегледи.

Европейската седмица на донорството ще бъде отбелязана днес във Военномедицинска академия в София. Последният случай на донорство е от миналата седмица, когато беше спасен 28-годишен мъж. От началото на годината 7 души са загинали и органите им са били присадени на хора, които имат нужда от присаждане. Д-р Владов заяви, че листите на чакащи трансплантации постоянно растат, но броят на донорите - не. Той отбеляза, че този проблем съществува в целия свят, не само в България, но в нашата страна броят на донорите е най-малък в Европейския съюз. Като причина той посочи лошата координация на донорските центрове, както и натовареността на лекарите, които трябва да подбират потенциални донори и да ги кондиционират.

"Проблемът в липсата на донори се свежда до лоша организация в донорските бази и откриването на донори на място. Трябва да има по-голяма активност от донорските центрове, особено регионалните и университетските болници, които имат възможността и апаратурата да търсят донори и да ги реализираме. Трябва по-голяма активност от колегите от донорските бази. Да похваля колегите от Велико Търново, които са сред най-активните и последните години работят активно. Колегите от Варна също работят много", обясни специалистът.

Д-р Владов напомни, че повечето донори са хора, починали вследствие на мозъчна смърт след мозъчно забовяване, а случаите на донори, починали вследствие на катастрофи, е по-малък. Тъй като мозъчните заболявания се увеличават все повече, д-р Владов заяви, че донорите трябва да се увеличат също.

Той отбеляза, че за откриването на донори в страната се грижат анестиолозите и реаниматорите, които липсват повсеместно в болниците навсякъде. Той свърза липсата на донори с огромната натовареност на тези лекари, тъй като процесът по откриване и кондициониране на потенциални донори отнема около 48 часа. Според него изходът е във въвеждането на координатори по донорство, но това ще е трудна задача.

"В другите страни тези функции се изпълняват от други хора, които откриват потенциалните донори, а анестиолозите и реаниматорите само кондиционират донорите. За жалост, в нашата страна няма координатори по донорство. Коментирали сме и със здравния министър, че трябва да се създаде нещо подобно, но това е сложна организация", коментира Владов.

Д-р Владов заяви, че в обществото на донорството вече не се гледа с недоверие и благодари на всички хора, които са взели решението да дарят органите на близките си за донорство.

"Преди десетина години се гледаше на този процес с недоверие и уплаха, но сега хората, на които се предлага донорство, реагират напълно адекватно. Тук е мястото да благодаря на всички, които са дарили органите на своите близки. Смятам, че българското общество е наясно с този проблем", каза още той.

Според д-р Владов техниката е на ниво, щом се осъществяват донорски операции, но винаги може да се подобри. Той похвали работата на екипите по алокации на органи, които използват услугите на военновъздушните сили на България.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен