Д-р Н. Владов: Трябва да подобрим здравната си култура

Общество

09-10-2017, 08:49

Снимка:

bnt/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бисер Петков: Нараства броят на здравноосигурените лица

Проблемът в липсата на донори се свежда до лоша организация в донорските бази и откриването на донори на място

В ефира на БНТ проф. д-р Никола Владов, д.м.н. Началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във Военномедицинската академия в София заяви, че има нужда да се създаде здравна култура у българите, като се започне от най-ранна детска възраст, за да разберат, че е важно да се правят редовни здравни прегледи.

Европейската седмица на донорството ще бъде отбелязана днес във Военномедицинска академия в София. Последният случай на донорство е от миналата седмица, когато беше спасен 28-годишен мъж. От началото на годината 7 души са загинали и органите им са били присадени на хора, които имат нужда от присаждане. Д-р Владов заяви, че листите на чакащи трансплантации постоянно растат, но броят на донорите - не. Той отбеляза, че този проблем съществува в целия свят, не само в България, но в нашата страна броят на донорите е най-малък в Европейския съюз. Като причина той посочи лошата координация на донорските центрове, както и натовареността на лекарите, които трябва да подбират потенциални донори и да ги кондиционират.

"Проблемът в липсата на донори се свежда до лоша организация в донорските бази и откриването на донори на място. Трябва да има по-голяма активност от донорските центрове, особено регионалните и университетските болници, които имат възможността и апаратурата да търсят донори и да ги реализираме. Трябва по-голяма активност от колегите от донорските бази. Да похваля колегите от Велико Търново, които са сред най-активните и последните години работят активно. Колегите от Варна също работят много", обясни специалистът.

Д-р Владов напомни, че повечето донори са хора, починали вследствие на мозъчна смърт след мозъчно забовяване, а случаите на донори, починали вследствие на катастрофи, е по-малък. Тъй като мозъчните заболявания се увеличават все повече, д-р Владов заяви, че донорите трябва да се увеличат също.

Той отбеляза, че за откриването на донори в страната се грижат анестиолозите и реаниматорите, които липсват повсеместно в болниците навсякъде. Той свърза липсата на донори с огромната натовареност на тези лекари, тъй като процесът по откриване и кондициониране на потенциални донори отнема около 48 часа. Според него изходът е във въвеждането на координатори по донорство, но това ще е трудна задача.

"В другите страни тези функции се изпълняват от други хора, които откриват потенциалните донори, а анестиолозите и реаниматорите само кондиционират донорите. За жалост, в нашата страна няма координатори по донорство. Коментирали сме и със здравния министър, че трябва да се създаде нещо подобно, но това е сложна организация", коментира Владов.

Д-р Владов заяви, че в обществото на донорството вече не се гледа с недоверие и благодари на всички хора, които са взели решението да дарят органите на близките си за донорство.

"Преди десетина години се гледаше на този процес с недоверие и уплаха, но сега хората, на които се предлага донорство, реагират напълно адекватно. Тук е мястото да благодаря на всички, които са дарили органите на своите близки. Смятам, че българското общество е наясно с този проблем", каза още той.

Според д-р Владов техниката е на ниво, щом се осъществяват донорски операции, но винаги може да се подобри. Той похвали работата на екипите по алокации на органи, които използват услугите на военновъздушните сили на България.