Н. Петров: Държавата ще поеме извънболничното лечение на бедните без осигуровки

В момента се търсят варианти как да се помогне и на лечебните заведения с огромни задължения

"С 2-3 милиона лева ще бъде увеличен бюджетът на фонда, който покрива лечението на здравно неосигурените пациенти", обяви здравният министър Николай Петров, предаде БНТ. Парите ще са за достъп до извънболнична помощ на хората, които нямат възможност сами да покриват вноските за здраве. Досега пари от фонда към социалното министерство можеше да се ползват само за спешната и болничната помощ.

Проектът за отпускането на нови средства за фонда към социалното министерство ще бъде предаден за разглеждане и одобрение от финансовия министър. Според здравният обаче държавата няма да поема лечението на всички без осигуровки.

"Не говорим за всички здравнонеосигурени, а за тези, които е доказано, че са бедни. Прави се социална анкета към социалното министерство и се отпускат пари към болниците", коментира министърът.

Според министър Николай Петров в момента се търсят варианти как да се помогне и на лечебните заведения с огромни задължения като тези в Ловеч, Враца, Видин, Бургас и Стара Загора. Той подчерта, че държавата няма право да дава пари на болниците, защото те са търговски дружества и сами трябва да осигуряват средства за заплати и разчистване на дългове.

"Обсъжда се вариант дали е възможно, дали е законно и как да се изпълни опцията, така че да има един -дали ще го наречем фонд, целева субсидия, място, от където болничните заведения да могат да теглят кредит - безлихвен, или с много малка лихва. Да имат един финансов ресурс, с който да тръгнат да разплащат и да предоговарят големите лихви по старите си договори", обясни той.

Към момента общият дълг на българските болници е малко над половин милиард лева. В Пловдив министър Петров присъства на откриването на единствения у нас студентски информационен център, който работи от днес в Медицинския университет в града. Изграден е симулационен център, в който ще се обучават кадри за спешната медицина.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"