К. Каракачанов проведе срещи във Френския парламент

Жан-Жак Бриди поздрави българското правителство за амбициозната програма за превъоръжаване и модернизация на въоръжените сили

В първия работен ден от официалното посещение във Френската република българската делегация, водена от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, проведе срещи в парламентарната комисия по отбрана и въоръжени сили на Френския парламент, предаде пресслужбата на Министерството на отбраната.

По време на разговорите с председателя на комисията Жан-Жак Бриди министър Каракачанов запозна своя домакин с приоритетите, които стоят пред Министерството на отбраната в областта на превъоръжаването и модернизацията на Въоръжените сили и подобряване на социалния статус на военнослужещите. Той постави акцент върху основните проблеми на сигурността в Балканския и Черноморския региони. Българският министър на отбраната изрази съгласието си с новата програма на президента на Френската република Еманюел Макрон в областта на общата европейска отбрана, споделена преди няколко седмици при посещението му в България.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана и въоръжени сили на Френския парламент Жан-Жак Бриди поздрави българското правителство за амбициозната програма за превъоръжаване и модернизация на въоръжените сили, както и за добрите двустранни партньорски отношения между България и Франция. Той сподели с оптимизъм една нова френска идея в областта на общата европейска отбрана, а именно създаването на Единен отбранителен фонд на Европейския съюз.

Срещата приключи с разговор по темата за алтернативната доброволна военна служба във Франция като опит и практика, който България би могла да проучи.

Официалната визита на министъра на отбраната Красимир Каракачанов ще продължи утре със среща с министъра на въоръжените сили на Френската република Флоранс Парли.