Й. Фандъкова: От БСП са много добри във внушенията

Забраната за бира в парка и за музика по улиците са дискусионни

Сблъсквам се с добри опити за внушения от страна на колегите от БСП. С това се сблъсквам ежедневно – взимат се различни факти оттук – оттам и се сглобява една теза, която се повтаря многократно и това го виждаме всеки ден”, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в предаването пред бТВ.

„Трябва да е ясно едно, че политическата воля за борба с корупцията я има. Волята на ГЕРБ се вижда в законопроекта, който е внесен, в защитата на този законопроект. По детайлите, правните и юридическите терминологии нека оставим юристите да се изкажат, защото не сме специалисти по всичко и не би следвало да бъдем”, каза Фандъкова по повод изказването на председателя на БСП Корнелия Нинова, която цитира доклада до КСНС, подписан от министъра на правосъдието Цецка Цачева, че „не винаги корупцията е престъпление”.

„Имам много ясна политика по отношение на превенцията срещу корупцията – проверявам абсолютно всеки сигнал, дори да е анонимен. Когато той постъпва по поща или Фейсбук – го проверявам, а когато има основание, сезирам компетентните органи – Прокуратурата и/или полицията, за да могат да разследват конкретен случай. Мисля, че това е редно”, обясни Фандъкова. Тя заяви, че никой от нейното семейство не работи в Столична община, нито в които и да е общински структури, не са и на управленски позиции.

За публичния ред в столицата

"Забраната за бира в парка и за музика по улиците са дискусионни, предложените текстове не са съвсем ясни, важно е и дали може да се контролира прилагането им", коментира тя.

"Нова наредба трябва да има, защото действащата в момента е от 1993 г., приетата през 2009 г. беше отменена от съда", уточни столичният кмет. По думите й жителите на София искат да се контролира нивото на шума особено в нощните часове и следобед.

Ремонтите

"Най –тежките ремонти – на бул. „Дондуков” и на бул. „Монтевидео”, трябва да приключат до края на годината", обяви кметът на София. "Поетапно се пуска движението, където е възможно", допълни тя.

„Друг голям ремонт е този на бул. „Тодор Каблешков” – излята е плочата на новия мост. Той ще е част от вътрешния ринг, ще продължим в посока бул. „Черни връх”, уточни Фандъкова.

Строителството на новия метролъч ще продължи и догодина и се очаква къртицата да приключи работа до края на 2018 г. и да се отпуши наземния транспорт около новите метростанции. Очаква се в края на 2019 г. да бъде пуснато движението по новите 12 спирки на метрото – от кв. „Красно село” до театър „Зад канала”.

Относно качеството на ремонтите Фандъкова каза, че единственото, което общината може да направи, е да принуждава фирмите да поправят нередностите. "За ремонта на бул. „Шипченски проход” изпълнителят беше връщан шест пъти", уточни тя.

За 2018 г. е предвиден сериозен ремонт на ул. „Граф Игнатиев” с подмяна на водпроводната мрежа и трамвайните релси, ще се подменят и релсите на бул. „Цар Борис III”.

За оставката на Антон Тодоров

"Оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров след скандала с репликите към водещия Виктор Николаев е достойна постъпка, коментира Фандъкова в качеството си на зам.-председател на ГЕРБ. Не трябва да има дори сянка на съмнение за натиск върху медиите", уточни Фандъкова.

Тя не смята, че някой е имал за цел да провали нарочно Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. "ГЕРБ има воля за борба с корупцията", категорична е Йорданка Фандъкова.

Тя обяви още, че нито един член на нейното семейство не работи нито в Столичната община, нито в общинско дружество.