Раковски се побратимява с Чипровци

Животът

12-10-2017, 15:11

Снимка:

Община Раковски

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

С много дух и енергия групата отпътува от Чипровци в очакване на следващата стъпка по побратимяването

Заместник  кметът  на Община Раковски  Божидр Стрехин и свещениците от Софийско-Пловдивската епархия гостуваха на Община Чипровци по покана на  кмета на Чипровци г-н Пламен Петков и  директора на Историческия музей в града г-жа Анита Комитска.
Повод за посещението бе предстоящото побратимяване между двете общини, което се случва в навечерието на 330 години от Чипровското въстание и предстоящия 50 годишен юбилей от обявяването на Чипровци за град, както и изграждането на католически параклис, в който да бъдат положени костите на един от най-великите българи Петър Богдан Бакшев.
Желанието на местната власт и общественост във възрожденското градче е да се върнат макар и косвено към истинските корени на населението, което е населявало този край преди въстанието. Тяхното мнение е, че в ония времена Чипровци процъфтява, както духовно така и индустриално.
Групата пристигна най-напред в Чипровския манастир, където беше посрещната от отец Спиридон. Той разказа любопитни подробности за манастира, както и за костницата в двора, в която са погребани едни от водачите на въстанието.
На площада в града групата беше посрещната от г-жа Комитска – коренячка Чипровчанка, работила дълги години в БАН. След работния обяд, директорката показа историческия хълм на градчето, където ясно се очертават основите на Католическата катедрала от ХVІІ век срината до основи от османците, потошили и удавили в кръв Чипровци и околните села. Интересно беше и посещението на музея, който е на същия хълм.
В него има много интересни документи и факти за Католицизма по онова време, за първото духовно училище в България, както и за епископите, подготвяли въстанието. Свещениците отслужиха Литургия в основите на Католическата Катедрала.
 На втория ден беше официалната визита при Кмета на Чипровци, където му беше връчено официалното предложение за побратимяване между двете общини.
"Без да омаловажаваме труда и опитите през годините на предишните ръководства и културтрегери от Раковски, които са работили в тази насока смятаме,  че сега е настъпил момента с благословията на Католическата Църква, това побратимяване да стане факт"- коментира Божидар Стрехин.
 В момента  Чипровци изцяло е населено с Православни български християни, но те почитат и се прекланят пред големите имена в историята на България, Петър Парчевич, Петър Богдан, Илия Маринов, Георги Пеячевич и др.
"Факт, който ни кара да чувстваме близостта на Чипровчани е именно католическата религия, която тръгва и се разпространява в България точно от  този край на нашата родина. В края на ХVІІ век покрай канала Нихри Бекир край с.Алифаково (кв.Парчевич) се заселват няколко фамилии Чипровчани, които най-напред са се заселили в Подбалканските градчета Калофер, Сопот и др. Подгонени от турците те построяват своите колиби покрай канала. Тези фамилии са: Мутови, Кокови, Джамбазови, Таканцови, Димови, Шандански, Чернашки, Чифчибоджийски и др., които след освобождението на България се преселват в с.Балтаджий (кв.Секирово) и образуват известната Ловча махала."-разказа  зам.кмета Стрехин.
С много дух и енергия групата отпътува от Чипровци в очакване на следващата стъпка по побратимяването.
" Очаква се съвсем скоро гостуването на Директора на Националния Исторически Музей г-н Божидар Димитров, който ще представи пред гражданите на Раковски последната си книга за Петър Богдан Бакшев - фигурата, която според нас трябва да бъде Патрон на побратимяването. "  -добави Божидар Стрехин.