В находището на природен газ "Спасово" не се извършват дейности

Това съобщават от община Генерал Тошево

В находището на природен газ "Спасово" от блок "Добрич" не се извършват никакви дейности, а площадката само се охранява, съобщават от община Генерал Тошево в отговор на засиления обществен интерес към инвестиционното предложение за усвояване на природния ресурс. От 16 октомври започват публични обсъждания на доклада за оценка за въздействие върху околната среда с обществеността в селата Рогозина, Чернооково, Калина, Преселенци, Василево, Спасово, Люляково, Кардам и в Генерал Тошево, съобщава БТА.
От община Генерал Тошево са отправили официално запитване към "Русгеоком БГ" ЕАД на какъв етап са предварителните дейности от инвестиционното предложение. От дружеството уведомяват в писмо, получено на 11 октомври в общинската администрация, че всички дейности по търсене и проучване на находището са приключили на 5 март 2014 година и след тази дата на територията на "Спасово" не са извършвани никакви други дейности, посочват от кметската управа. Площадката се охранява и периодично се инспектира в какво състояние е.
Проверка на служители на общината също установи, че имотът в землището на Рогозина, където е направен проучвателният сондаж, се охранява и други дейности не се извършват, допълват от кметската управа.
От община Генерал Тошево отново заявяват, че за да се избегнат всякакви спекулации и поради високия обществен интерес към проекта, кметската управа периодично ще изисква информации за инвестиционното предложение за добива на газ в блок "Добрич".