Пучдемон призова за спокойствие

Испания е поставила ултиматум до утре за решение на Каталуния

Каталунският лидер Карлес Пучдемон призова за спокойствие по-малко от 24 часа преди да изтече ултиматумът на испанското правителство, съобщава Ройтерс. До утре Пучдемон трябва да обяви еднозначно дали е провъзгласил Каталуния за независима държава.

Той символично провъзгласи Каталуния за независима страна във вторник вечерта, но секунди по-късно обяви, че ще отложи този едностранен акт, за да позволи организирането на преговори с Мадрид по казуса.

Премиерът на Испания Мариано Рахой даде ултиматум на Пучдемон до понеделник да изясни позицията и след това до четвъртък да промени решението си, ако продължава да настоява за независимост. Рахой заплаши да отнеме автономията на Каталуния, ако изберат независимост.

"Каталунското правителство и аз искам да повторим нашия ангажимент за мир, вежливост и спокойствие, и също за...демокрация като вдъхновение за решенията, които трябва да вземем", каза Пучдемон на събитие в Барселона.

"В тези трудни часове на надежда в Каталуния нека се противопоставим на насилието и се обявим в полза на вежливостта, надеждата, спокойствието и уважението", добави той.

Макар че Пучдемон не намекна как ще отговори на Мадрид, местната каталунска телевизия TV-3 отбелязва, че той няма да каже просто "да" или "не", а ще отговори по-обстоятелствено.

Правителството на Испания предупреди, че може да задейства член 155 от конституцията, който позволява отнемане автономията на Каталуния, разпускане на местния парламент и поемане на управлението.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"