НСОРБ ще направи анкетно проучване за определянето на такса "битови отпадъци"

Това стана ясно на Дванайсетата годишна среща на местните власти в Албена

Националното сдружение на общините в република България /НСОРБ/ ще направи анкетно проучване във всички общини за определяне на такса "битови отпадъци", съобщи изпълнителният директор на неправителствената организация Гинка Чавдарова на пресконференция. По думите й все не се намира най-справедливият начин за плащане на таксата и като че ли сега при обсъждане на законовите промени се изпада в другата крайност - по-голямата тежест да се прехвърли на гражданите.
Има опасност "болестта" да се прехвърли от бизнеса на гражданите, коментира и Иво Димов, член на управителния съвет на НСОРБ и кмет на Димитровград. В диалога сега се чува по-силно гласът на бизнеса, а трябва да е ясна и позицията на общините, които отстояват интересите на гражданите, каза Донка Михайлова - заместник-председател на управителния съвет на сдружението и кмет на Троян. Тя добави, че и сега гражданите поемат от тежестта на бизнеса в плащането на такса "битови отпадъци", тъй като направените разходи в крайна сметка се калкулират в стоки и услуги.
Гинка Чавдарова допълни, че анкетното проучване трябва да даде представа за ситуацията и в малките села, и в големите градове, в отдалечените селища, така че определянето на таксата да не се превърне в нов мотив за миграция на гражданите, съобщава БТА.