Папата призова за реакция по проблемите с глада, климата и миграцията

Той се спря на Парижкото споразумение за климата

Папа Франциск призова правителствата по света да предприемат общи действия за прекратяване на увеличаващия се глад по света. Според него това трябва да стане чрез сътрудничество, чиято цел да бъде да се предотвратят конфликти и бедствия в резултат на промени в климата. По думите му те принуждават хора да напускат домовете си, за да търсят прехрана, предаде Асошиейтед прес, цитира БНТ.

Днес Франциск говори в Организацията на ООН по прехрана и земеделие по случай Международния ден на прехраната. В словото си той призова правителствата да работят заедно за справяне с определените от него като взаимосвързани проблеми на глада, глобалното затопляне и миграцията. В залата речта му беше посрещната със ставане на крака и ръкопляскане.

Той се спря на Парижкото споразумение за климата - по силата на което правителствата се задължиха да намалят парниковите емисии - и го посочи като пример за противодействие на глобалното затопляне на основата на научни доказателства. Индиректно папата изрази неодобрение към решението на САЩ да излязат от договора, като отбеляза, че "за съжаление, някои се разграничават".Снимка на Деня

Щрихи от Плевен