Е. Захариева: Важно е да имаме перспектива за младите в ЕС

Трябва да имаме ясен финансов план за сближаване и свързаност

Премиерът Бойко Борисов разговаря със всички лидери колко е важно да имаме ясен финансов план за сближаване и свързаност между държавите, с перспектива за младите хора. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по европейските въпроси и външна политика, предаде Агенция „Фокус“.

„Много е важно да има не само политическите послания, които вече се чуват от лидерите на европейските държави, но трябват и практични мерки - кохезионна политика“, заяви тя.

„Когато се дебатираше календара на събитията на Българското председателство почти никой не вярваше, че можем да изведем Западните Балкани като приоритет. Само няколко месеца по-късно за първи път в речта на Жан Клод Юнкер се спомена перспективата за разширяване на ЕС към Западните Балкани“, коментира Екатерина Захариева. „За 6 месеца можем да постигнем не малко заедно. Нека да сме реалисти със сигурност няма как да приключим всички процеси, те са дългосрочни. Радвам се, че нашите съседи поеха ангажимент те да продължат“, обясни външният министър.

„На всички форуми премиерът Бойко Борисов споменава Западните Балкани като приоритет. Той е един от най-големите адвокати на присъединяването на страните към ЕС“, каза още Екатерина Захариева.

"На заседанието се чу от всички представители на шестте страни от Западните Балкани колко разчитат на подкрепата на Българското председателство и правителство. Осъзнават, че трябва да направят реформите си. За тях е важно, че се чува сериозна политическа подкрепа от всички европейски нива" коментира по темата за Западните Балкани тя.

„Приоритетите за Западните Балкани са дългосрочни за българската политика. Те няма да приключат само с Председателството“, заяви тя. Изводът е, че заедно можем да постигнем много, но трябва да се направят реформите, и да има ясен план за всяка една от държавите“, посочи Екатерина Захариева. „Утре заминавам за Косово, където да покажем не само на думи, но и на практика подкрепата ни“, обясни външният министър.

„Както премиерът казва, е много важно да работим за свързаност и перспектива за младите хора. В част от държавите младежката безработица е над 50%“, каза още вицепремиерът.