П. Москов: Здравната карта трябваше да бъде приета 2007 г.

Настоящият здравен министър проф. Николай Петров е почтен и качествен човек

Върховният административен съд (ВАС) не отменя Националната здравна карта по същество, той отменя решението на правната дирекция на Министерския съвет (МС) дали да публикува тази здравна карта в „Държавен вестник“. Това заяви бившият здравен министър д-р Петър Москов в ефира на БиТВ.

„МС смята, че Националната здравна карта е административен акт, а административен акт не се публикува в „Държавен вестник“. Съдът обаче казва, че това е нормативен акт. За разлика от административния, нормативният акт се публикува в „Държавен вестник“. И понеже Националната здравна карта не е публикувана в „Държавен вестник“, ВАС отменя цялата карта и цялата философия, която стои зад нея“, обясни Москов.

Няма нито една дума по същество дали картата е добра или лоша, смислена или не. „Когато няма държава, нея я няма никъде“, посочи той.

"Преди пет години същият съд, в друг състав, но с един повтарящ се съдия, отсъжда, че здравната карта на тогавашния здравен министър Стефан Константинов, е административен акт и не подлежи на публикуване в 'Държавен вестник'", изтъкна Москов.

"Сега ВАС казва, че картата е документ, изпълнен с правно-нормативна уредба. Всъщност Националната здравна карта са таблици, демография и медицинска статистика, на базата на която държавата взема своите решения. Няма един ред текст", каза гостът. И добави: „Зад тези юридически заврънкулки стои огромно прикриване на възможност да продължава източването на Касата (НЗОК, бел. ред.)“.

"В България към края на миналата година има 40 хил. легла за активно лечение. Това, според Европейската комисия, всички политически партии, синдикатите, съсловните организации и работодателите, е раздута болнична система, която е нефункционална и неефективна. Отменената карта предлагаше, на базата на ясен анализ за потребностите, тези легла да са малко над 35 хил. Средният разход за едно легло на година, заето или не, е 32 хил. лв. Тази сума, умножена по броя на излишните легла, дава 110 млн. лв. неефективен разход. Който обаче е приход за някои хора", каза Москов.

"Целият стремеж за приближаване на структурата на здравната ни система, начина ѝ на финансиране и контрол към европейските бива блокиран, защото няма държавност", смята той. По думите му парите са концентрирани спрямо бизнес интереса на определени групировки, а не спрямо нуждите на хората.

"Здравната карта беше ефективен управленски инструмент за орязване на неефективни и ненужни от гледна точка на здравето на хората разходи. Целта ѝ беше да поправи дисбалансите", каза бившият министър. Според него без картата ще продължават да бъдат откривани болници на места, където реално няма нужда.

„Падането на картата не дава възможност на държавата да забрани всяка следваща история, свързана с някого, който желае да открие 10-ата, 17-ата, 30-ата болница еди-къде си – тя трябва да бъде регистрирана, министърът няма право да ѝ откаже договор, Касата няма право да ѝ откаже финансиране и за нея трябва се задели бюджет. Затова лимитите на „Пирогов“ тази година са с 2 млн. лв. по-малко, а на частна болница в Монтана – с 6 млн. повече“. Защото няма правила, обективност, няма равно отношение“.

Москов коментира и случая с болницата във Враца. По думите му близо две години той не е успял да смени шефа ѝ, който е трупал по 2 млн. лв. годишно просрочия, защото кметове от БСП на околните населени места блокирали решението с административни хватки. „Когато няма здравна карта, утре в двора на Врачанската болница може да се появи и трета болница, която да взема друга рентабилна дейност, а врачанските хирурзи и анестезиолози да се занимават със спешността и тежките случаи“, каза Москов.

"Здравната карта трябваше да бъде приета 2007 г. Това е условие на ЕС България да бъде приета. Понеже я няма, има възможност да се случва това във Враца. За 10 години Врачанската болница е платила на частната структура до нея 10 млн. лв., а е получила малко над 1 млн. лв. А държавата не може да смени директора, защото на местно ниво БСП беше част от този модел на управление на врачанаската болница", посочи той.

По думите му настоящият здравен министър проф. Николай Петров е „почтен и качествен човек“.

"Разликата между ГЕРБ и БСП е, че ГЕРБ държат на икономическа и финансова стабилност и няма да доведат до финансова криза като при Жан Виденов или до икономическа като при Пламен Орешарски. И ще удържат евроатлантическата ориентация на България", смята Москов.

Според него, ако възникне още една формация в дясно, ще е много смешно.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"