Самолетни фирми предизвикаха интереса на студентите в Деня на кариерата

Мисия Пловдив

20-10-2017, 07:32

Снимка:

Техническия университет

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

57 фирми участват в Деня на кариерата в ТУ

Въпросите, които най-често задават са условията на труд, време за пътуване до фирмата, социални придобивки като храна и дори условия за спорт

Над 1000 бъдещи инженери от Техническия университет – София, филиал Пловдив посетиха   щандовете на 57-те фирми участнички в Деня на кариерата. На малки групи студентите търсеха информация и коментираха с представителите на фирмите, а и помежду си, промотираните кариерни възможности. „За втори път идваме на това изложение, но сега вече знаем какво да търсим. За нас е много важно да намерим фирми, които предлагат стажове и работа точно по специалността ни, а не просто да търсят общи софтуерни специалисти. Опитваме да усетим и какъв е работния климат в компаниите, защото е важно сред какви специалисти ще попаднем. Доволни сме, че събрахме доста информация. Сега ще я обсъдим помежду си и тогава ще вземем решение за по-нататъшни връзки с фирмите, които ни интересуват. На първо място ще си поискаме по-дълъг стаж през лятото“ - това казаха второкурсниците от специалност Компютърни системи и технологии Стилян Ваклинов и Ангел Димитров.

Подходът на студентите от по-горните курсове на Техническия университет – София, филиал Пловдив към Деня на кариерата е много по-различен от любопитството на първокурсниците и второкурсниците. Повечето от тях вече са стажували в различни компании и сега търсят допълнителни кариерни предимства и дори бъдещи работодатели. По-опитните студенти рядко вървят на големи групи, някои от тях  си записват час за разговор с представителите на компаниите, които ги интересуват. Въпросите, които най-често задават са условията на труд, време за пътуване до фирмата, социални придобивки като храна и дори условия за спорт. Тук не е място да водим преговори за заплащане, но ние споделяме помежду си какви заплати дават в различните фирми и това е ценна информация, с която разполагаме – коментираха четвъртокурсници от специалността „Машиностроене и уредостроене“.

За студентите от специалност „Авиационна техника и технологии“ най-атрактивен беше щанда на фирма Луфтханза техник. Немската компания приема при себе си над 90 на сто от завършващите тази специалност. За първи път обаче се появи и конкуренцията на френската компания Латекоер, която строи край Пловдив завод за самолетни части.

„В Техническия университет – София, филиал Пловдив ние от Оптикс търсим най-напред студенти, за които работата във високо технологична компания е престиж. Тук сме, за да предизвикаме интерес сред бъдещите инженери към оптическата индустрия, където ние сме лидери. Няма значение дали студентите са от Пловдив или от друг град, защото компанията ни има политика да привлича и задържа със специална програма най-перспективните млади служители.“ - каза Светлана Парашкевова, ръководител на отдел „Човешки ресурси“ в Оптикс АД – Панагюрище.

Професор д-р Въльо Николов – директор на Техническия университет – София, филиал Пловдив: „ Отговорностите на едно висше учебно заведение като нашето е не само да обучи отлични инженери, но и да им помогне да намерят подходяща и перспективна за кариерата им работа. Срещите между студенти и работодатели в Деня на кариерата са начин да постигнем целите си. В момента българската индустрия преживява ренесанс. Своя ренесанс има и инженерното образование у нас. Това е нашата отговорност към очакванията на обществото.“