К. Каракачанов: Не е нормално чужди държави да финансират вероизповедание у нас

През последните години за имами се назначават само хора, завършили в чужбина

Строги мерки срещу разпространението на радикален ислям у нас. След срещата на кабинета с шефовете на служби стана ясно, че ще се променят правилата за финансирането на вероизповеданията, ще има и забрана за проповядване от чуждестранни духовници. „Не е нормално чужди държави да финансират което и да било от вероизповеданията в България. Това трябва да се спре със закон. Трябва да се забрани и чужди граждани да участват в ръководството на вероизповеданията у нас”, коментира за Нова Телевизия вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му друг проблем е, че хора, които са завършили частни ислямски университети и в които се проповядва радикален ислям, идват в България и Главното мюфтийство ги назначава за имами, без да се легализират дипломите им. „През последните години за имами се назначават само хора, завършили в чужбина”, допълни Каракачанов.

„За да се спре това, трябва да възстановим образователната система по тези вероизповедания, за да може хората, които стават имами, да са завършили лицензирано от българското просветно министерство учебно заведение”, на мнение е вицепремиерът.

„Не трябва да се допуска който и да било, не само Турция, чрез религията да упражнява политическо влияние в България”, категоричен бе Каракачанов.

Той коментира и исканите оставки на Валентин Радев и Валери Симеонов заради оградата по българо-турската граница. Каракачанов иронично заяви, че дори е "леко разочарован", че БСП са поискали само техните оставки.

„Аз съм човекът, който още преди две години и половина поисках оградата по границата да бъде обявена като част от стратегическата инфраструктура, да се охранява по специален начин и да изпратим армията там. Смешно е да се искат оставки на двама министри заради това”, заяви Каракачанов.

Зад мотивите на БСП той заподозря предстоящия конгрес и че това всъщност е кампания с цел сплотяване на електората. Каракачанов заяви, че не е вярно, че с това решение се затварят устите на депутатите. „Това, че има специален режим на охрана на съоръжението не означава, че който има сигнали и иска да разследва, не може да го направи”, поясни той.