Българо- румънска среща за 10- годишното членство в ЕС

Дунав

20-10-2017, 13:18

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Румъния иска НАТО да има по-активна роля в региона на Черно море

Равносметка и обмен на опит за предстоящите представителства на Съвета на ЕС

Областният управител на област Русе Галин Григоров участва в откриването на българо-румънски трансграничен форум „10 години членство в ЕС: бъдещи перспективи“. В приветственото си слово той отбеляза значението на Съюза за икономическия и социален просперитет на държавите-членки и особено за последно приетите при разширяването през 2007 и 2013 г.

Григоров подчерта и важността на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ за развитието на трансграничните отношения в  региона Русе – Гюргево.

Форумът е организиран от Информационното бюро на Европейския парламент в България и това в Букурещ. Основната цел по време на събитието в Малката Виена е да се направи равносметка от членството на присъединилите се през 2007 г. България и Румъния към ЕС, както и да се обмени опит за  предстоящите представителства на Съвета на ЕС от двете държави.

Модератор на събитието е журналистката Мартина Ганчева, а сред участниците в дискусията са български и румънски членове на Европейския парламент, Андрей Новаков и Георги Пирински, Виктор Бощинару и Мария Грипини.

Сред официалните гости са  заместник-кметът по европейското развитие на община Русе д-р Страхил Карапчански, председателят на Общински съвет Русе проф. Христо Белоев, ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф.  Велизара Пенчева и много други официални лица.