Георги Първанов: Въпросът с предсрочните избори не е на дневен ред

Това стана ясно от думите на президента на България за периода 2002-2012 г.

Въпросът с предсрочните избори не е на дневен ред. Това стана ясно от думите на президента на България за периода 2002-2012 г. Георги Първанов в сутрешния блок на Нова тв.

Запитан как ще коментира констатации на столичната организация на БСП, че идват предсрочни избори след европредседателството, а БСП не е готова, Първанов коментира, че това е част от „вътрешнопартийното напрежение, от помпането на самочувствието”.

„Не бих казал, че сега стои въпросът за предсрочни избори”, заяви Първанов.

„За да се случат те, трябва да са налице няколко фактора. Първо - да има проблеми в управляващата коалиция. Въпреки усилията на Валери Симеонов да компрометира мнозинството, все още не успява да го постигне. Второ - трябва да има силна опозиция. Но не в смисъл да говори високо, радикално, а в смисъл – която да се възприема като алтернатива. Засега „Позитано” се възприема по-скоро като част от пейзажа. И трето – трябва да има силно социално напрежение. Имаме податки, но засега не мисля, че този въпрос седи”, обясни Първанов.

Според него преценката на Валери Симеонов за това как стои в обществото „не е адекватна”. „Но тези въпроси, които той поставя не са нови за ГЕРБ”, заяви Първанов.

За „Кумгейт”, Първанов попита дали някой ще провери роднините, които са се облагодетелствали от участие в бордове и от европейските проекти и държавния ресурс.  

„Години наред партиите във властта, без изключение, вкарваха най-напред своите апаратчици на места, които стояха неадекватно. Видях това, което е в „Булгартрансгаз”. Там видях примери не само на роднини, но и на хора, свързани с партиите”, заяви Първанов.

Що се отнася до оградата по границата, Първанов коментира, че трябва да се види какви пари са изхарчени, дали е постигната целта и дали някой се е облагодетелствал.