Осъдиха 43-годишен мъж за лъжесвидетелстване

Постановеният от Окръжен съд - Добрич съдебен акт е окончателен

Състав на Окръжен съд - Добрич потвърди постановената от Районния съд в града присъда за лъжесвидетелстване срещу мъж от гр. Дългопол.

43-годишният Станислав М. е признат за виновен в това, че на 8 август 2006г. в Провадия, обл. Варна, при условията на продължавано престъпление, пред надлежен орган на властта - нотариус, като свидетел по две нотариални дела е потвърдил неистина при съставянето на протоколи. Мъжът е осъден да изтърпи наказание „пробация“ за срок от 6 месеца, като в този период подлежи на задължителна регистрация по настоящ адрес два пъти седмично и следва да провежда периодични срещи с пробационен служител.

По делото е установено, че подсъдимият е лъжесвидетелствал в услуга на Г.Г. - негов познат, който имал имот в бивш туристически комплекс край яз. Цонево и искал да се сдобие с още 4 съседни парцела, като симулира придобиването им по давност. За да осъществи намерението си, Г.Г. се свързал с адвокат и му поръчал да подготви необходимите документи. Обяснил, че след прогласяването му за собственик, желае да запази за себе си единия парцел, а останалите да продаде, като за това ще се нуждае от два нотариални акта. От разговорите разбрал, че трябва да намери трима свидетели, които да заявят пред нотариус, че той владее въпросните имоти повече от десет години. За целта били привлечени подсъдимият и още двама души. Четиримата мъже се явили пред нотариус, съответно като заявител и като свидетели по две нотариални дела и в резултат на техните показания били издадени постановления, признаващи Г.Г. за собственик по давностно владение. Дни след това той продал на трети лица два от парцелите. В хода на образуваното производство Г.Г. е починал, а по отношение на другите двама свидетели производството е било прекратено въз основа на споразумения с прокуратурата.

43-годишният мъж обаче е обжалвал присъдата си с искане да бъде признат за невинен и оправдан по повдигнатото му обвинение.

След като извърши цялостна проверка на атакувания съдебен акт, Окръжен съд - Добрич не намери основания за неговата отмяна или изменение. Съдебният състав прецени, че постановената на първа инстанция присъда е законосъобразна, обоснована и правилна, поради което я потвърди изцяло. В решението си окръжните магистрати коментират, че при определяне на наказанието на подсъдимия правилно са били отчетени чистото му съдебно минало, липсата на предходни или последващи противообществени прояви, както и фактът, че от извършване на деянието до момента са изтекли повече от десет години. Този изключително продължителен срок безспорно дава основание за замяна на предвиденото наказание „лишаване от свобода“ с „пробация“, посочва въззивният съд.

Постановеният от Окръжен съд - Добрич съдебен акт е окончателен.

Делото беше гледано в Добрич, тъй като всички съдии от Районен съд - Провадия са се отвели от разглеждането му.