ВАС отмени решение на Окръжен съд – Добрич, с което е допусната екстрадицията на поляк

Ще търпи наказанието си в български затвор

Състав на Варненския апелативен съд днес отмени решение на Окръжен съд – Добрич, с което е допусната екстрадицията на полския гражданин Томас Пиелах в родината му, за да изтърпи присъда, наложена от Районен съд – Варшава за сводничество, сутеньорство и за грабеж. Апелативният съд прие да приведе в изпълнение наказание в размер на 2 години 4 месеца и 1 ден, което е остатък от наложена 3 годишна присъда на полския съд, влязла в сила през февруари 2012 година.
Пресслужбата на съда припомня, че полякът бе задържан с Европейска заповед за арест(ЕЗА), издадена от Окръжен съд – Варшава. Компетентните власти в Република Полша настояваха за предаването на своя сънародник, за да изтърпи наказанието по наложената му ефективна присъда за престъпления, извършени  през 2005 и 2006 година. Полският съд е признал вината му затова, че с други лица и с употреба на сила и заплахи склонявали жени към проституция, както и за грабеж.
Днес полякът поиска от българския съд да откаже екстрадицията в родината му и да му позволи да търпи наложеното му наказание в български затвор. Основният му аргумент е, че семейството и близките му са тук, няма да прекъсва връзките си  с тях и те ще могат да го посещават.
За да откаже предаването му на полските власти, днес Варненският апелативен съд се мотивира, че Пиелах е гражданин на държава – членка на ЕС и той, както и семейството му се ползва с признатата свобода на движение в рамките на съюза. Съдът прие писмени доказателства, които свидетелстват за трайната му интеграция в българското общество и разпита задържаният с ЕЗА поляк. Той живее от близо 2 години в с.Оброчище, Добричка област със своето семейство и е в процес на придобиване на свой собствен дом. Детето му посещава българско учебно заведение. Семейството има регистрирана фирма в България и развива икономическа дейност, с която се издържа и декларира доходите си пред българските власти.
Като прецени събраните гласни и писмени доказателства, днес Варненският апелативен съд намери, че Томас Пиелах със своето семейство е създал фактически и икономически връзки в България, които биха увеличили в значителна степен шансовете му за социална реализация след изтърпяването на наказанието, наложено му от полския съд. Възможността да бъде посещаван в затвора от близките си роднини изхожда от правото му по чл. 8 от ЕКПЧОС.
Апелативният съд във Варна потвърди мярката му за неотклонение „задържане под стража“. Решението на апелативната инстанция ще бъде върнато на ОС – Добрич, за да адаптира полската присъда към българския НК и да приведе в изпълнение остатъка от наказанието в размер на 2 години 4 месеца и 1 ден, което Томас Пиелах ще търпи в Затвора Варна.
Решението на Варненския апелативен съд, с което отказваме да екстрадираме в Полша техния сънвародник и приемаме той да изтърпи наказанието си в България  е окончателно.