Франция: Председателството ви е изключително важно, с вас сме

България подкрепя и инициативата на президента Макрон да бъде чут гласът на гражданите за бъдещето на Европа

Много съм щастлив да ви приветствам тук в навечерието на Българското председателство на Съвета на ЕС и като продължение на срещата на президента Макрон с премиера Борисов. Бъдещето на Европа е сред ключовите теми. Вашето председателство ще бъде изключително важно и ние сме на ваше разположение за всичко, от което имате нужда. С тези думи първият дипломат на Френската република Жан-Ив льо Дриан посрещна българския дипломат и министър на външните работи Екатерина Захариева в Ке Д’Орсе. Захариева е на двудневно посещение в Париж, предаде пресслужбата на МВнР.

“Разчитаме на вашата експертиза и подкрепа по време на Председателството. Освен бъдещето на ЕС към важните теми бих добавила общата политика за сигурност и отбраната, по която очакваме съществен напредък, както и общата политика по убежище, по която нашите две страни имат сходни позиции”, заяви Захариева. Тя подчерта, че Българското председателство вероятно ще има да се справя с около 200 отворени досиета, но българските екипи вече работят заедно с естонските, за да няма никакво забавяне в предаването на работата.

“Внимателно изслушахме речта на президента Макрон в Сорбоната. България иска да е част от всички интеграционни процеси и населението ни е едно от най проевропейски настроените - каза министър Захариева. - Осъзнаваме, че не сме напълно готови за част от тези интеграционни процеси като Еврозоната, но ви благодаря за подкрепата за присъединяването ни към ЕRМ2. Хареса ми посланието, че тези, които не са готови, трябва да получат механизъм за помощ. Благодаря и за постоянната подкрепа за съдебната реформа.” България подкрепя и инициативата на президента Макрон да бъде чут гласът на гражданите за бъдещето на Европа и също ще организира дискусии по тази тема.

“Сигурен съм в привързаността на вашата държава към ЕС и желанието по време на вашето председателство Съюзът да стане още по-солиден. С огромно удоволствие ще работим с вас. Подкрепяме Българското председателство и позициите ви за политиката за убежище. Необходимо е още на границата да се изготви механизъм за прием, за да се спази принципът на солидарността след това. Така убежище ще получат бежанците, а не икономическите мигранти”, каза министър Льо Дриан.

Българският и френският външен министър се обединиха, че гражданите очакват конкретни действия от европейските политици. “Невъзможността ЕС да взема бързи решения доведе до ръст на евроскептичните и популистките партии. България може би бе единствената външна граница, която регистрираше всеки бежанец съгласно Дъблинския регламент. Радваме се, че европейската служба за охрана на границата Фронтекс започна работа от България”, каза Захариева.

Тя представи и основния външнополитически приоритет на България и в частност на Председателството - интеграцията на Западните Балкани. “В региона живеят 22 млн. души. В някои от страните младежката безработица е близо 60 на сто. Трябва да кажем ясно искаме ли тези хора да са част от нашето семейство или ще продължим да имаме един нестабилен регион от 22 млн души в сърцето на Европа”, каза Захариева.

Българският вицепремиер се срещна и с министъра на правосъдието на Френската република Никол Белубе. Тя представи пред нея приоритетите на Българското председателство в областта на правосъдието - създаване на институцията на европейската прокуратура, засилена интеграция в гражданското право, придвижване на досиетата за онлайн продажбите, както и общата политика за убежище.

“Приемаме идеята на президента Макрон европейската прокуратура да разследва не само финансови измами, но и сложни трансгранични случаи на тероризъм”, каза Захариева. Българският вицепремиер представи реформите до момента - въвеждането на гаранции за независимост и безпристрастност на магистратите в Конституцията и в устройствения закон на съдебната власт, изменението в наказателния процес за ускоряване и ефективност на правораздаването, както и плановете за съдебна карта, което ще изравни натовареността, а оттам и качеството на актовете.

“И ние във Франция продължаваме да работим в тази посока и подготвяме изменения на конституцията, за да се подобри независимостта на съдиите - каза министър Белубе. - Искам да ви уверя, че ако имате нужда, може да ви окажем експертна помощ и чрез магистратската школа, и чрез Инспектората на съдебната власт, който е независим орган към министъра на правосъдието. И при нас има искания инспекторатът да премине към ВСС.”

Двамата министри обсъдиха хода на различните досиета в областта на правосъдието, сред които обменът на данни от доставчици на електронни услуги с цел борба с киберпрестъпленията и подобряването на работата на Екрис - европейската система за криминална регистрация.