Започна възстановяването на Бургас, щетите са повече от 4 млн. лева

Кметът: Пострадахме зле, но няма екологична опасност

Днес кметът Димитър Николов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посетиха най-пострадалите от поройния дъжд и последвалото наводнение места в община Бургас. На всяко от тях се работи активно по разчистване и неотложни възстановителни дейности.

Частичното бедствено положение остава в сила и днес. Училището в Равнец е отворено за децата, но занятията продължават да са отменени в детската градина на селото, както и в училището на "Горно Езерово". Утре обаче и на трите места учениците трябва да са в час.   

"Пострадахме зле, но няма екологична опасност за населението", заяви кметът Николов. С разрешението и съдействието на МОСВ и РИОСВ е обособена временна площадка за депониране на отпадъци на територията на старото депо в Братово. Временно боклукът не само на Бургас, но и на още осем близко разположени общини ще се разтоварва там. Това се налага, тъй като е нужно време за почистване клетката на новото регионално депо и възстановяване на нормалния транспортен достъп до нея. Днес на терен пристига проектант, който да предложи оптимално решение за спешните възстановителните дейности, чието предварително изпълнение вече стартира. Когато задачата бъде изпълнена, отпадъците от временната площадка ще бъдат преместени в новото депо.

В нощта срещу 25 октомври водата заля и пречиствателната станция в квартал "Горно Езерово". Един от операторите е трябвало да се измъква през прозореца, тъй като не е можел да отвори вратата на помещението, в което е дежурял. Впрегнати са много хора, техника и усилия, за да може скоро тя да заработи отново на пълни обороти.

По първоначални изчисления щетите след бедствието възлизат за община Бургас на над четири милиона лева, съобщи кметът Николов. Повече от половината са нужни за неотложни възстановителни дейности, тъй като са увредени или напълно разрушени междуселищни и вътрешни улици, мостове и други пътни съоръжения. Общината впрегна всички свои ресурси, но разчита много и на солидарната държавна помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, за да има по-бърз и качествен резултат.

За съжаление, при наводнението пострадаха много частни имоти, основно в село Равнец, кварталите "Горно Езерово" и "Долно Езерово", село Братово. Със съдействието на Общината навсякъде са раздадени необходимите бланки, с които може да се кандидатства за еднократна държавна парична помощ от 326 лева, за възстановяване след наводнението.

"На най-пострадалите семейства ще помогнем с предоставяне на строителни материали за ремонт на домовете им, а при доказана повреда на битова техника заради бедствието ще им бъде закупена нова", каза кметът Николов.

Най-сериозно засегнатите райони посетиха днес още зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, бургаски депутати и общински съветници, директорите на ВиК и РИОСВ - Бургас - Ганчо Тенев и Тонка Атанасова.