Захариева: България ще работи за постигането на общоевропейски решения

Зам. министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна си с европейския комисар по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер

„България напълно осъзнава отговорностите, които ще има като председател на Съвета на ЕС. Ще работим за постигане на решения по важните общоевропейски теми, основани на солидарност и компромиси, за да бъдат те максимално приемливи за всички страни членки“. Това заяви заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на срещата си с европейския комисар по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, който е на посещение в София.
Двамата обсъдиха предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС и темите, които попадат в неговия фокус, сред които дебатът за бъдещето на Европа, предизвикателствата, пред които е изправен бюджетът на Съюза след Брекзит, и преговорите за следващата Многогодишна финансова рамка (МФР). Министър Захариева и комисар Йотингер се обединиха около разбирането, че е необходимо намирането на точен баланс между новите приоритети като Отбранителния фонд, Цифровия дневен ред, инструментите за гъвкавост, насочени към реакция при кризи и миграция и традиционните инструменти и политики на ЕС. Двамата бяха категорични, че насочването на усилия в една конкретна област не бива да бъде за сметка на други ключови политики и инструменти. Комисарят Йотингер подчерта, че финансирането на новите приоритети като миграция и отбрана не трябва да е за сметка на Кохезионната политика.
Те подчертаха и необходимостта от по-ефективна Кохезионна политика, която да има видими резултати за гражданите и да води до реално сближаване. „Страната ни е сред най-големите поддръжници на кохезията. За нас кохезията не е само инфраструктура, а хоризонтална политика, която е свързана с икономически ръст, повишаване на доходите и създаване на работни места. Тя трябва да бъде фокусирана и насочена към хората“, отбеляза министър Захариева.
„Амбицирани сме да участваме активно в подготовката на политическата дискусия по следващата Многогодишна финансова рамка и ще дадем своя принос в преговорите. Работим в тясно сътрудничество с екипа на Министерството на финансите и екипа на заместник министър-председателя Томислав Дончев“, заяви още тя.
Що се отнася до Западните Балкани, Захариева изтъкна, че Европейският съюз би могъл да подпомогне региона не само политически, но и чрез практични мерки, които да стимулират този пазар от 22 милиона души.