Среща в Раднево за българското председателство на ЕС

Организирана по повод 10-годишнината от членството на България в ЕС и предстоящото председателство на Съвета на Европа

С комуникационна инициатива за жителите на Раднево приключи поредицата от срещи на Областна администрация, организирани по повод 10-годишнината от членството на България в ЕС и предстоящото председателство на Съвета на Европа. Дискусията беше открита от зам. областния управител Петя Чакърова. Гости бяха зам.-кметът Светослав Маринов, общински съветници, граждани.

Мадлен Пеева, експерт „Връзки с обществеността” направи мултимедийни презентации на положителните промени за България в икономически, социален и битов аспект след присъединяването на страната към ЕС на 1 януари 2007 г. Данните от статистиката сочат, че през първия за страната програмен период (2007–2013 г.) е бил получен достъп до средства от ЕС в размер на 9,4 млрд. евро. През втория за страната програмен период (2014–2020 г.) е получен достъп до 9,9 млрд. евро от ЕС.  Обемът на частните инвестиции е нараснал с 22,3% към края на 2016 г. Броят на заетите лица в икономиката се е увеличил с 15,2% към края на 2016 г., а общото увеличение на средната заплата, благодарение на парите от ЕС, е 14,9%.

Във втората част от представянето участниците в трите форума бяха запознати с функционирането на институциите на ЕС и общите приоритети на страната ни, свързани с предстоящото председателство на Съвета на ЕС.  Г-жа Пеева запозна присъстващите с функциите и ангажиментите на Съвета на ЕС, Европейския съвет и Съвета на Европа. Тя обясни, че решенията на Европейския съюз са „продукт“  от сътрудничеството на „институционалния триъгълник“, съставен от Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз - „гласът“ на правителствата на страните от ЕС.

Ключови послания в програмата на България за предстоящото председателство са:  Европа на консенсуса, Европа на конкурентоспособността и Европа на кохезията. Бяха представени също ползите за България от председателството на Съвета на Европа. Стимулиране на родната икономика и разрастване на туристическия бизнес, повишаване на репутацията на страната, възможности за подобряване на инфраструктурата и превръщане на София в атрактивен конгресен европейски център са само част от възможностите, които очертават по-добри перспективи за бъдещето.