Хиляди демонстранти се обявиха за единство на Испания (видео)

Някои от демонстрантите скандират "Пучдемон в затвора"

Десетки хиляди демонстранти, мнозина носещи испанското и каталунското знаме, се събраха в центъра на Барселона с призив за единство на Испания, предаде Асошиейтед прес.
Атмосферата е празнична, като мнозина приветстваха политици и представители на централните власти, присъединили се към шествието.
Лидери на партии, защитаващи испанското единство сред управляващите консерватори, либерали и социалисти се обединиха под мотото "Ние сме Каталуния. Здрав разум за съвместно съществуване", отбелязва ДПА.
Някои от демонстрантите скандират "Пучдемон в затвора".
Испанското правителство отстрани от длъжност каталунския премиер Карлес Пучдемон и министрите му след обявяването на независимостта на Каталуния в петък.
Испанският премиер Мариано Рахой също така разпусна регионалния парламент и обяви избори в областта на 21 декември.


"Сега да, ще гласуваме", скандират участниците в днешната демонстрация, избухвайки в аплодисменти всеки път, когато хепикоптер на националната полиция прелети на тълпата.
Според организаторите целта на марша е да защити испанското единство и да отхвърли "безпрецедентната атака в историята на демокрацията".
Днешната акция на каталунци срещу отделянето от Испания е втората за месец. Преди три седмици друга проява събра 350 000 участници според оценки на полицията.