Цвeтан Цветанов: БСП е дива опозиция

Левицата е провела конгрес не заради търсенето на управленска алтернатива, а за да се изчисти от вътрешната си опозиция

Законът е спазен, тук можем да говорим само за моралната страна – по този начин зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в ефира на Би Ти Ви разследването, което показа, че здравният министър д-р Николай Петров като директор на ВМА е сключил договори за почти 1,2 млн. лв. с фирмата на своя зет.

Когато се определяше персоналният състав на Министерския съвет, искахме да заложим на професионалист, подчерта Цветанов. Той припомни, че прокуратурата е отказала да образува наказателно производство във връзка с одитния доклад, от който става ясно за „семейните поръчки” във ВМА. „Ще направим заседание, ще се запознаем с всички факти”, заяви Цветанов. По думите му Петров не е изразил притеснения от одита.

Цветанов продължи с атаките си срещу БСП, започнали още от пресконференцията на ГЕРБ вчера. Според него левицата е провела конгрес не заради търсенето на управленска алтернатива, а за да се изчисти от вътрешната си опозиция. „БСП е дива опозиция. Видяхте ли някъде нещо разумно, нещо, което да бъде алтернатива?”, запита той и заяви, че социалистите са се отдали на клюкарство и неистини.

Цветанов показа и данни от Корупционния индекс на Центъра за изследване на демокрацията, според който усещането за корупция е било най-високо по времето на кабинета „Орешарски”, а най-ниско – докато ГЕРБ са били на власт.

Бившият силов министър отрече ОЛАФ да разследва строителството на магистрали у нас, но от думите му се разбра, че вероятно има проверка: „Проверка е съвсем различно от разследване. Всеки един може да подава сигнали в европейските институции и българските институции. Когато се прави проверка не значи, че има нарушение”.

Цветан Цветанов е предложил на конгреса си на 26 ноември ГЕРБ да излязат с политическо решение, че никога няма да правят коалиция с БСП: „В тази ситуация, в която се намираме, смятате ли, че те могат да бъдат национално отговорна партия?”.