Красимир Вълчев: Образованието е системата, която програмира кода на бъдещето

Това каза министърът по време на церемонията за награждаването на ученици с постижения в образованието

Имаме нужда да покажем положителната енергия на образованието, защото в системата на образованието ежедневно се случват най-много положителни неща, има най-много положителна енергия. Това е системата, която програмира кода на бъдещето, софтуера на бъдещето, каза в словото си министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на церемонията за награждаването на ученици с постижения в образованието в рамките на кампанията "Отличниците на България".

Образователният министър поздрави учениците за техните постижения - учениците от учебно-тренировъчните фирми от Националната търговско-банкова гимназия, както и учениците с международни медали по математика, информатика и по други науки.

Когато говорим за бъдещето и за системата на образованието, я натоварваме с много очаквания, защото тя трябва да възпитава децата в национален дух и ценности, в придобиването на основните когнитивни умения, но и разчитаме на образованието да възпитава децата в уменията на 21-и век. Това са креативност, предприемачество и новаторство, каза министър Вълчев. В аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" той връчи наградите на ученици от Варна, които са впечатлили НАСА с проекта си за орбитална станция около Земята, определена като първия космически град.
В навечерието на 1 ноември, във все по-малка степен в понятието будители ще влагаме традиционния смисъл, като хора, които събуждат знанието и порива към него, а в по-голяма степен ще го разбираме като новаторство, предприемачество и формиране на бъдещето чрез постиженията в образованието, науката и дигиталните технологии, заяви министър Вълчев. Той пожела на учениците за утрешния празник да запазят стремежа си за самоусъвършенстване, за знание и успех.