Белгийското правителство е отказало на Пучдемон достъп до зала за пресконференции

Белгийският адвокат, нает снощи от Пучдемон, е уточнил, че засега Испания не е издала заповед за задържане и връщане на каталунския политик

Отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон е поискал да даде пресконференция днес в международен пресцентър в Брюксел, стопанисван от белгийското правителство, но е получил отказ, съобщиха местни медии.
Очаква се Пучдемон да намери друга зала, в която да направи изявление. Не е известно какво точно ще съобщи Пучдемон. Според медиите е възможно той да обяви, че внася молба за политическо убежище в Белгия, или че ще оглави "каталунско правителство в изгнание в Брюксел".
Белгийският адвокат, нает снощи от Пучдемон, е уточнил, че засега Испания не е издала заповед за задържане и връщане на каталунския политик. Ако Пучдемон подаде молба за политическо убежище, по нея ще се произнесе белгийски съд и макар вероятността молбата да бъде одобрена да е малка, в срока до съдебното решение той не подлежи на екстрадиция, дори ако испанското правосъдие му предяви обвинения.