В Деня на будителите ГЕРБ потвърди образованието като управленски приоритет

Милена Дамянова: В проектобюджета за следващата година има над половин милиард лева повече за образование и наука

В Деня на народните будители ГЕРБ потвърди образованието като свой управленски приоритет, в същото време депутатите обявиха, че са готови на още реформи, защото са чули учителите, синдикатите, неправителствените организации.  
ГЕРБ всеки ден работи за политики, които гарантират икономическа стабилност на държавата и лична реализация на всеки човек, прочете в декларация от името на групата Милена Дамянова, председател на образователната комисия.
Тя припомни, че в проектобюджета за следващата година има над половин милиард лева повече за образование и наука, които са за конкретни дейности, заложени в закона за предучилищното и училищно образование, за висшето образование.
Не става дума за пожелания за бъдещето, а за конкретни стъпки всяко дете да посещава детска градина и училище, за да има грамотност, всяко училище или детска градина да има средствата да задържи учителите, всеки учител да гради своята кариера, посочи Дамянова като припомни също, че държавата ще покрива транспортните разходи на преподавателите, за да останат децата да учат там, където живеят.
Председателят на образователната комисия добави, че 16 пъти повече са средствата за развитие на професионалното образование през 2018 г., че всяко висше училище ще получи повече пари за сектори, в които качеството е водещо. Всеки млад учител или учен ще има допълнителна подкрепа, за да се развива професионално, посочи Дамянова.
Тя припомни, че догодина за наука са разчетени близо 121 млн. лв. повече, а усилията продължават да бъдат насочени към разработване на национални научни програми за финансиране на приоритетни научни проекти.
Не е достатъчно, но са стъпки, които носят промяна, изтъкна Милена Дамянова. ПГ на ГЕРБ нито веднъж не е казвала, че промяната ще стане веднага, но не приемаме квалификациите на опозицията, че нищо не се прави, че в училищата цари хаос, че има само бюрокрация, подчерта тя. За пръв път след толкова години ГЕРБ прави крачки за реформи в образованието в т.ч. висшето, обърна се Дамянова към БСП. Ние сме готови на още промени, но няма да приемем предложения да превърнем цяла система в заложник на нечии партийни неудачи в сферата на образованието, посочи депутатът от ГЕРБ.