Министърът на културата Боил Банов поздрави всички съвременни будители

Банов: 
Бъдете любопитни, непредубедени и пазете жив пламъка на ентусиазма

Министърът на културата Боил Банов поздравява учителите и възпитаниците на училищата по изкуства и култура, читалищните дейци и членове на читалищни настоятелства, както и всички съвременни будители по повод на днешния светъл празник 1 ноември, съобщава пресцентърът на министерството.


"Честит 1 ноември - Ден на народните будители! Обръщам се към всички вас, за да изразя голямото си уважение към това, което правите за развитието на българското училище и на българското читалище, за усилията, които полагате за възпитаването на достойни и мъдри граждани на страната ни, за това, че увличате младите хора в необятния и красив свят на науката, изкуството и духовността", пише министър Банов.
 Той посочва, че хуманната и многостранна дейност, професионализмът и всеотдайността на просветните и читалищните дейци са изключително необходими днес, за да бъде продължена мисията на първите будители, като се създадат нови възможности за достъп до познание и като се съхрани паметта. 
"Благодаря ви, че се стремите към развиване на творческия и новаторския  потенциал у всеки един човек, че пазите българщината и вековните ни традиции и ценности, като същевременно се справяте с нарасналата отговорност за образованието и възпитанието в ерата на високите технологии. 
Бъдете любопитни, непредубедени и пазете жив пламъка на ентусиазма!", се казва още в приветствието на Боил Банов по случай Деня на народните будители.