Президентът: Младите учени са истинският капитал на България

Държавният глава благодари на младите учени за техния принос във формирането на национално значими цели

„Независимо от тежките условия българските млади учени продължават да творят с отдаденост, много усилия и патриотизъм. От това се нуждае България, за да съградим една просперираща и модерна страна. Трябва да инвестираме в българските млади учени, защото те са нашият капитал.“ Това заяви президентът, който участва в тържественото събрание на Българската академия на науките по случай Деня на будителите и връчи наградите за млади и най-млади учени на БАН –„Професор Марин Дринов“ и „Иван Евстатиев Гешов“.

В словото си държавният глава благодари на младите учени за техния принос във формирането на национално значими цели, за повишаването на благосъстоянието на българските граждани и гарантирането на тяхната сигурност, както и за модернизацията на нашата държава и нейното пълноценното и по-интензивно интегриране във важни европейски структури и инициативи. „И аз не приемам, че трябва да дойдат еврокомисари, както се случи напоследък, и да ни кажат, че 0,2% от БВП за наука и за научни изследвания са крайно недостатъчни”, подчерта президентът.

Румен Радев посочи също така, че като народ имаме исторически заложен пример, в който трябва да се вслушаме и призова да се обърнем към строителите на съвременна България и към завета на хората, които са съградили Третата българска държава. „От къде започнаха и в какво инвестираха първо? Това е Българската академия на науките – най-старата институция в съвременна България. Нашите предци заложиха на науката и благодарение на техния залог България много бързо започна да се превръща в една модерна европейски държава“, добави президентът.

„Ако наистина искаме да имаме модерна държава, трябва да се обърнем към науката, защото тя ще ни покаже начините, по които да постигнем национално значими резултати“, коментира държавният глава и допълни, че науката е и неделима част и от нашия суверенитет, и от националната ни сигурност.

Президентът поздрави ръководството на Академията за помощта, която оказва на своите млади учени за тяхното развитие и при международните им изяви. „Днес с гордост можем да отчетем, че Академията развива дейност във всички направления на съвременната наука и успехите на научните й институти са на световно равнище“, каза още държавният глава.

Конкурсът за млади учени „Професор Марин Дринов” и наградите за най-млади учени „Иван Евстатиев Гешов” имат за цел да откриват и стимулират талантливите млади учени в БАН, както и да улеснят техните международни научни контакти, да подпомогнат развитието и научното им израстване, както и да направи науката по-привлекателна за млади и даровити специалисти в България.