Официално дават начало на ремонта на Жълтото училище

Това слага успешен край на дългогодишните усилия на ръководството на висшето учебно заведение съвместно с община Пловдив

АМТИИ официално поставя началото на ремонтните дейности по възстановяване на Жълтото училище днес от 12.00 часа.
Това слага успешен край на дългогодишните усилия на ръководството на висшето учебно заведение съвместно с община Пловдив, областния управител, правителството и парламента да осъществят ремонта на паметника на културата от първостепенно национално значение.
Според подписания с бургаска фирма-изпълнител договор, дейностите по възстановяването на сградата трябва да продължат 190 дни.
Ремонтът е финансиран с 1 млн. и 100 хил. лв., отпуснати с решение на Министерския съвет от 7.12. 2016 г., 100 000 лева от община Пловдив и средства, събрани от висшето училище чрез организирането на благотворителни концерти с участието на възпитаниците на АМТИИ Теодосий Спасов, Васко Василев и др.
На тържеството по повод старта на възстановителните дейности са поканени кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров и общественици, допринесли за успеха на начинанието, което АМТИИ бе издигнало в своя кауза.
Жълтото училище е построено през 1868 г. с пари, събрани от българската общност в Пловдив. Преди Освобождението в него са учили патриархът на българската литература Иван Вазов и революционни дейци на Априлското въстание, а в по-късен период възпитаници на училището са били Александър Теодоров-Балан, Димчо Дебелянов, Константин Стоилов и др.
Днес Жълтото училище е част от сградния фонд на АМТИИ и е в окаяно състояние, което поставяше под въпрос сигурността на студентите при провеждането на учебните занятия. Стените на стаите бяха подпрени с ЖП-релси, а по коридорите имаше забрани студентите да се движат на групи.