Отново оставиха в ареста добричлия, разследван за грабежи

За деянието му се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години

Окръжен съд - Добрич за втори път остави без уважение молбата на 28-годишния Ганчо Г. от Добрич за изменение на наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. Срещу младия мъж е предявено обвинение за това, че на неустановена дата през месец май миналата година в Добрич е ограбил две жени, като употребил за това заплаха с пистолет. От едната потърпевша обвиняемият взел мобилен телефон заедно със СИМ карта, на обща стойност 62 лв., а от другата 250 лева. Деянията са извършени при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Първоначалната мярка за неотклонение спрямо мъжа беше взета през юли, докато той изтърпяваше присъда в затвора в Белене. Тогава съдът определи той да бъде „задържан под стража“, веднага след като изтече срокът на наложеното му наказание, от което оставаше по-малко от месец.

През септември защитата на обвиняемия поиска по-лека мярка за неотклонение с мотива, че са събрани свидетелски показания, според които задържаният има алиби за периода, в който е било извършено разследваното престъпление. От прокуратурата предоставиха нови данни по делото, които оборваха това твърдение.

Днес в Окръжния съд отново беше внесено искане за промяна на мярката на задържания с аргумент, че той страда от заболяване, което към настоящия момент се е обострило. В хода на съдебното заседание стана ясно, че с постановление на наблюдаващия делото прокурор е назначена съдебно-медицинска експертиза, която да установи дали здравословното състояние на задържания позволява оставането му в местата за лишаване от свобода.

Окръжният съд прецени, че на този етап не са налице основания за промяна на вече взетата спрямо мъжа най-тежка мярка за процесуална принуда. Определен беше 2-месечен срок, в който няма да се допуска ново искане за промяна на мярката, освен при внезапно влошаване на състоянието на задържания.

 Постановеният от Окръжен съд - Добрич съдебен акт подлежи на обжалване пред горната съдебна инстанция в 3-дневен срок.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен