Старозагорски депутат участва в Парламентарната асамблея „Евронест“

Форумът се проведе от 29 октомври до 1 ноември в Киев

Народният представител от ГЕРБ Радостин Танев участва в шестото издание на Парламентарната асамблея „Евронест“. Форумът се проведе от 29 октомври до 1 ноември в Киев, Украйна. Старозагорският депутат бе единственият представител на българския парламент. Той присъства на заседанията на две от основните комисии на Асемблеята – по икономическа интеграция, сближаване на законодателствата и конвергенция с политиките на Европейския съюз и по въпросите на енергийната сигурност.
  Шестото издание на политическата среща акцентира върху дискутиране на икономическите и интеграционните проблеми, а специално внимание бе обърнато и на младежката безработица в страните от ЕС.
  „Мерките, които се разискваха по време на заседанията на комисиите, са в синхрон с тези, които и в България имаме като приоритет, а именно – подобряване на образователната система и обучението на младите хора спрямо изискванията на бизнеса“, обобщи Танев. Той подчерта, че безработицата е не само социален, но и икономически проблем, който стои на дневен ред в много от европейските държави.
  След края на дебатите по повод предстоящата в Брюксел среща на върха на Източното партньорство, Танев имаше възможност да се обърне към колегите си, участници в шестото издание на асамблеята. „Обединението на Европа е цел, която трябва да бъде преследвана и постигана с развиване на добри политики. Те трябва бъдат изградени върху общите ценности, а не върху различията. При източното партньорство е необходимо да бъде постигната силна икономика и безопасност за гражданите. Това смятаме за важно на Балканите, а съвместните действия по отношение на ключовите приоритети ще допринесат за подобряване на общостните политики“, каза той пред представителите на Молдова, Украйна, Армения и други. Основното послание, което предаде Радостин Танев от българска страна, бе да се следват добрите примери за превръщане на различията във взаимодействие и чрез допълване и подкрепа да се върви към общата цел, като подчерта, че България е добър партньор.
Парламентарната асамблея „Евронест“ е форум за парламентарни разисквания, консултации, контрол и мониторинг по всички въпроси, отнасящи се до Източното партньорство. За тази цел се приемат резолюции, препоръки и становища, отправени към Срещата на високо равнище на Източното партньорство, към институциите и Конференциите на равнище министри, посветени на развитието на партньорството, както и към Европейския съюз и институциите на източноевропейските партньори.