Красен Кралев: Новият Закон за спорта ще разреши проблемите с базите

За първи път в новия Закон за спорта се регулира понятието "спортни услуги"

Новият Закон за физическото възпитание и спорта ще повиши критериите за държавно финансиране на федерациите и ще разреши проблемите с базите - собственост на Министерството на младежта и спорта, това заяви спортният министър Красен Кралев в сутрешния блок на БНТ.

За това защо в новия закон не е включено намаляване на данъците за спортните благодетели той каза, че това е проблем, който трябва да се отправи към финансовото министерство, но такава мярка се прилага в страни, където данъкът е 30,40% и където по думите му има смисъл."

"В новия Закон има интересни нововъведения като това, че професионалните лиги могат да бъдат и отделни юридически лица, създава се възможност клубовете да бъдат регистрирани и като търговски дружества и за първи път се създава българска параолимпийска асоциация. Също така за първи път се регулира понятието спортни услуги", коментира Кралев. 

Преди дни българският спортен министър бе избран за член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция.

"За първи път българин влиза в ръководството. За мен това е една възможност да успеем да покажем, че България наистина упорито и последователно през последните години се бори срещу употребата на забранени субстанции. Огромен опит е и огромна чест. За нас това е отлична възможност", отбеляза министърът.

Министър Кралев заяви, че бюджетът е увеличен с 2,3 млн, които ще отидат за заплати, пенсии на пожизнени олимпийци и това е свързано с повишаване на минималната работна заплата. Спортният министър заяви, че никога публичните средства за спорт не стигат, но той е олицетворение на страната и цифрите се увеличават с умерен темп.