Стивън Хокинг: Изкуственият интелект ще бъде нова форма на живот

В един момент компютрите ще могат да имитират или емулират човешкия интелект, но скоро след това ще преминат отвъд

Стивън Хокинг е притеснен, че изкуственият интелект напълно ще замени хората. Известният учен прави паралел с компютърните вируси – в днешно време хората са създали сложен самовъзпроизвеждащ се зловреден код. Напълно логично е в един момент някой, някъде да създаде самовъзпроизвеждащ се изкуствен интелект. Хокинг заяви в интервю за Wired и Cambridge News, че на практика това ще бъде „нова форма на живот“.

„Щом сме създали саморепликиращи се вируси, то ще създадем и саморепликиращ се и самоподобряващ се изкуствен интелект. Тази нова форма на живот ще превъзхожда хората във всяко отношение“, споделя Хокинг.

„Не вярвам, че ще има съществена разлика между биологичния и дигиталния мозък. В един момент компютрите ще могат да имитират или емулират човешкия интелект, но скоро след това ще преминат отвъд – ще го надминат“, коментира ученият.

„Потенциалът на AI е огромен и много ползотворен – никой не може да каже какво ще стане, щом усилим мозъците си с изкуствен интелект. Може да премахнем бедността, да излекуваме всички болести и да поправим щетите, които сме нанесли на природата. Това би бил най-големият успех в историята на нашата цивилизация. Но не бива да забравяме, че има и друга възможност“, заявява Хокинг.

Британският учен е привърженик на идеята за строги регулации в областта на AI, които да позволят на човечеството да оцелее. Преди време Хокинг бе заявил, че един свръхмощен и способен изкуствен интелект може „без да иска да унищожи човечеството“, стига да разполага с необходимата власт и алгоритмите му да изчислят, че това ще доведе до по-добри резултати.

„Големият риск е не изкуственият интелект да бъде зъл, а да бъде компетентен. Така той ще е супер способен да постига целите си, а в един момент те може да се разминат с целите на човечеството“, опасява се физикът.

Не всички обаче са съгласни с апокалиптичните страхове на умения. Според Марк Зукърбърг изкуственият интелект може да е най-доброто нещо създавано от човечеството, защото ще донесе огромен прогрес, улеснение и дори удължение на живота.