Каракачанов: Спасението на българските евреи е дело на българския народ

Да се правят исторически спекулации с подобна тема не е сериозно

Със спасяването на българските евреи нищо общо няма която й да е друга държава. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира изказването на говорителката на външното министерство на Руската федерация, че съветската армия е спасила от депортация българските евреи.
Каракачанов определи като исторически скандал изказването. "Ако кажа, че ВМРО има по-големи заслуги от съветската армия за спасението на българските евреи, ще бъда прав, защото това е историята. Защото от инициативния комитет в Кюстендил през 1943 г., петимата видни граждани, които отиват при своя депутат Димитър Пешев и го ангажират с петицията за освобождение на евреите, трима са членове на ВМРО", каза Каракачанов. Той допълни, че единият от тях Владимир Куртев по онова време е човекът, който ръководи ВМРО в България.
Да се правят исторически спекулации с подобна тема не е сериозно, отбеляза министърът. По думите му истината е, че спасението на българските евреи е дело на българския народ. За разлика от много други държави, в които антисемитизмът е бил политика, в България той никога не е имал проявление, коментира вицепремиерът. Говорителката на руското външно министерство е много симпатична, но е пропуснала да прочете българската история по-задълбочено, допълни той.
Министърът посочи, че скоро ще бъде готов националният план за увеличаването на средствата за армията на два процента от БВП до 2024 г.. Той посочи, че тази година със 100 млн. лв. се увеличават възнагражденията, а при реализацията на трите проекта за превъоръжаване е възможно и преди 2024 г. да се достигнат тези два процента.
Вицепремиерът определи като исторически днешния ден, защото се "поставя началото на възстановяване на един прекрасен паметник, който по идеологически причини беше махнат".Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"