Китай забрани вноса на български храни, които съдържат роза

От Пекин направиха черен списък с позволени съставки за международен панаир

Малки и средни предприятия се оплакват, че Китай не допуска внос на български хранителни продукти със съдържание на роза Дамасцена, съобщават от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).
Това става ясно от последното участие на фирми на международния панаир за малки и средни предприятия CISMEF в китайския град Гуанджоу, където страната ни се е представила с национален щанд.
Проблемът с роза Дамасцена е поставен от Костадин Джатев, ръководител на СТИВ Шанхай, пред министъра на индустрията и информационните технологии на Китай Миао Уей по време на панаира. Става въпрос за продукти като вода, сладка, конфитюри, бонбони, локум и др.
Съответните държавни институции на Китай са приели и публикували допълнителен списък с разрешените съставки за хранителни продукти в страната. Документът представлява т. нар. положителен списък на традиционно нехранителни субстанции, които могат да бъдат влагани в хранителни продукти.
Това означава, че всичко, което не фигурира в него, не може да бъде добавяно в храни и разпространявано на китайския пазар.
В този списък единствения вид роза, който е изрично упоменат, е видът Рогоза. Това автоматично означава, че българските хранителни продукти със съдържание на роза Дамасцена нямат право да бъдат продавани в Китай. Проблемът не засяга козметичната и парфюмерийна индустрия, уточняват от ИАНМСП.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен