От ВМЗ сменят снаряда с розобер?

Кметът на Сопот: Дано съдбата на спецовете по оръжия не обедини името на бандата Guns N Roses

От горди и доволни хора, познали богати времена, днес сопотчани са изправени пред глада и мизерията, след като ВМЗ-Сопот изпадна в криза и дългове от милиони левове. 280 семейства са на прага на бедността, категоричен бе в Пловдив кметът на Сопот Веселин Личев. Затова и социалната трапезария, която предлага топла храна на 115 души в града на Вазов, ще увеличи капацитета си с още 300 места. "Така работниците ще имат поне топла и готвена храна", уточни Личев. По ирония на съдбата трапезарията се намира точно срещу входа на Вазовските заводи.

Държава, областна управа и частният бизнес се заемат да намерят нови работни места на тези оръжейници, които ще бъдат освободени. Съкращаването на кадрите ще е част от оздравителния план за ВМЗ-Сопот, който вече се изготвя от управляващите. По думите на градоначалника на Сопот оръжейниците познават много добри времена, когато градът е бил един от най-богатите. "Те са горди, способни хора и се надявам съдбата им да не обедини името на рок групата Guns N Roses, както се изрази един ваш колега", обърна се Личев към репортерите. "Ще направим всичко възможно да не се наложи от специалисти по оръжията да берат рози или да правят еко пътеки към общините", допълни той.

Кметовете на Карлово и Сопот са изразили готовността си пред министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов да наемат до 500 човека. Общините ще подадат ръка на оръжейниците чрез програмите на социалното министерство "Подкрепа за заетост". Не е ясно обаче какво точно ще правят кадрите на ВМЗ. Оттам и притесненията на кмета.

Според министъра заетите по тази програма ще получават по 380 лева плюс осигуровките в рамките на година. След изтичането й, ще могат да кандидатстват по нея отново или да изберат да си вадят хляба в частни фирми. "Държавното предприятие "Българо – германският сектор за професионално обучение" ще се заеме с преквалификацията на 300 човека", уточни Младенов. Всеки един сам ще реши каква ще е новата му специалност. Частният бизнес ще направи проучване в рамките на седмица и половина какви кадри би могъл да вземе на работа.

Три варината са предложени по време на срещата на Областния съвет за тристранно сътрудничество, уточни Личев. Едно от тях е ВМЗ-Сопот да се свърже с "Кинтекс" ЕАД – така държавният производител ще се обедини с  държавния търговец и възнагражденията им да зависят един от друг. Друг вариант е на Вазовските заводи да бъде отпуснат безлихвен заем от 5 милиона лева, като с 3 от тях да се платят забавените заплати на работниците, а с другите 2 да се осигури производството на предприятието.

Синдикатите пък предлагат да не се освобождават повече от 300 работници, защото в противен случай ще пострада качеството на производството, популярно с марката 11, която се търси по цял свят.