Повече от 2/3 от работодателите планират увеличение на заплатите

Синдикатите са против увеличаването на минималната заплата

Над 70% от работодателите смятат да увеличават възнагражденията на своите служители, а 33 на сто от тях планират увеличение на инвестициите. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България. От бизнес организацията припомнят, че са против административното увеличение на минимална работна заплата – над 60% от анкетираните компании смятат, че през 2018 година минималната заплата трябва да остане 460 лева.

Аргументът на бизнеса е, че темпът на увеличение на възнагражденията е по-висок от ръста на икономиката. В същото време заради дефицита на кадри голяма част от фирмите са склонни да увеличават заплати, вместо да правят инвестиции в технологии и оборудване, посочват от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Бизнес организацията настоява минималната заплата да се определя чрез договаряне във всеки отделен бранш в зависимост от условията в него и да се премахнат минималните осигурителни прагове. В позиция за Бюджет 2018 работодателите посочват още, че през следващата година икономиката има потенциал да нарасне повече от планираното в бюджета – с до 4,2% при заложени 3,9 на сто, но ако се преодолее дефицитът на квалифицирани кадри.

Бизнесът посочва още, че приключването на тази и следващата година без бюджетен дефицит е постижима цел. Асоциацията на индустриалния капитал изразява подкрепата си и за намерението на правителството за намаляване на нивото на държавния дълг. В момента България е на едно от челните места в Европейския съюз по ниско ниво на държавен дълг, като заема третото място след Естония и Люксембург.